”Det är knappast någon happy platta”

NÖJE

Läs hela chattet med Tomas Andersson Wij

   Tomas Andersson Wij säger: Hej, nu är jag här.

johannes säger: Hejsan Tomas. Undrar vad du tycker är roligast, spela själv eller med band? Själv tycker jag det blir mer känsla när du spelar själv. Lycka till med nya skivan och alla livespelningar framöver.

   Tomas Andersson Wij säger: Det är två olika grejer och jag gillar båda. Förra året gjorde jag 50 spelningar, de flesta utan band, så nu ser jag fram emot bandgigen.

Silvana från sthlm säger: Jag har följt dig ett tid nu, sett spelningar, läst intervjuer... Tomas du är en poet, vår tids poet. Du har en lugnande röst, en sån som får en att tänka om, slappna av från storstadspulsens stress. Var finner du din inspiration till dina texter? De är så obestridda men ändå mystiska på ett sätt. Du lyckas verkligen komponera bra text till musiken... du är en inspiration. Håll lågan vid liv, du behövs. Göta Lejon nästa!!!

   Tomas Andersson Wij säger: Tack tack. Jag hittar inspiration i allt från TV, böcker, annan musik, min egen historia, allt det där man bär med sig på gott och ont, från vänner och samtal och tidningsartiklar och resor... Jag har lärt mig att söka upp inspiration, inte bara sitta och vänta. Det handlar om en sorts närvaro, man måste vara DÄR när det händer.

Blomman säger: Är det jobbigt att vara musiker i facket "ensam melankolisk kille med gitarr"? Ni är ju så många! Hur skiljer du dig från de andra tycker du?

   Tomas Andersson Wij säger: Jag har snyggare kostymer.

anna säger: Jobbar du något som journalist nuförtiden?

   Tomas Andersson Wij säger: Inte mycket alls. Musiken har tagit all tid de senaste två, tre åren. Men jag gillar ju att skriva.

Artax säger: Hej hej. Har du några planer på att släppa mer "udda material" typ b-sidor och annat genom Ebeneser? Och... Nämn 2 grymma demoartister i Sverige .. (om du kommer på nån spontant)

   Tomas Andersson Wij säger: Jag har lite idéer, men det känns lite tidigt att liksom summera och samla upp. Det är sånt Ulf Lundell håller på med. Två relativt okända artister som jag gärna tipsar om: Jonathan Johansson och Nina Kinert.

eva säger: Hallå! Vem är Johanna i låten Ring mig, Johanna?

   Tomas Andersson Wij säger: Mitt första kärleksheroin. Hon drog till USA och åren gick. Nu är vi vänner.

jonna säger: Hört att du är kristen. Är du med i nån speciell församling?

   Tomas Andersson Wij säger: Jag är troende, men numera rätt ointresserad av religiösa fack.

GRISTAND säger: Vad gör du helst på en lördagkväll?

   Tomas Andersson Wij säger: Äter trerätters på Sturehof med några vänner och sen vidare till nån bar eller klubb.

Jacob säger: Hej! Jag har köpt billjet till din konsert i Luleå, jag bara undrar om det kommer bli stor skillnad på låtval nu när den kommer bli akustisk, än konserterna innan Luleå där du har band med dig. Ha det bra

   Tomas Andersson Wij säger: Ja, det blir ett helt annat gig. Det kommer bli grymt, jag lovar.

wallraff säger: Hej Tomas! Hur gick det med von Oben, lades den ner?

   Tomas Andersson Wij säger: Tyvärr fick vi lägga tidningen på is, trots att vi fick 10 000 prenumeranter på bara några månader. Det var en gratistidning och finansiären drog in sitt stöd. Jag saknar tidningen enormt och om det finns nån rikis därute som vill investera i en blaska om existentiella frågor, hör av dig.

Robert_vdZ säger: Hur vill du själv beskriva nya plattan? Åt vilket håll lutar den mot om man jämför med de tidigare albumen?

   Tomas Andersson Wij säger: På ett sätt tar den vid där den gamla slutade. Det är fortfarande rätt avskalat. Men det svänger mer och låtarna är mer jämnstarka.

johan säger: Hej Tomas, diggar dig råmycket. Favoritlåt på senaste plattan?

   Tomas Andersson Wij säger: "En hel värld inom mig" tro jag. Eller "Jumbotronen".

Josse säger: Förut sa du att allvaret gjorde dig lycklig. Har du lämnat detta på nya skivan? Eller försöker du sammanfoga allvaret i texterna med lite "gladare" musik?

   Tomas Andersson Wij säger: Exakt. Jag ville åt kontrasterna. Men det är knappast någon happy platta, den kommer inte att höras på en förfest nära dig.

Josse säger: Lyssnar du på demoskivor som människor ger till dig vid konserter?

   Tomas Andersson Wij säger: Motvilligt.

KolaAnna säger: vilket är ditt favorit program?

   Tomas Andersson Wij säger: På TV? Six Feet Under.

Daniel säger: Hej Tomas! Uppskattar att du i din musik ger uttryck för både allvarsamma och lättsamma sidor av livet. Allt för ofta blir musik/artister antingen alltför allvarliga eller ytligt tramsiga. Vad beror det på tror du?

   Tomas Andersson Wij säger: Bristande intelligens.

rulle säger: Kommer du att åka på turne´med den nya skivan?

   Tomas Andersson Wij säger: Japp. Vi börjar på Göta Lejon i Sthlm den 25 okt.

rose säger: Hur tror du att ett typiskt TAW-fan ser ut? En jag känner trodde att det mest var 30-åriga killar som lyssnar på din musik.

   Tomas Andersson Wij säger: Det trodde jag med. Men det är väldigt blandat. Fler youngcats än jag trodde.

Salinger säger: En kompis till mig skrev en text som började "Regnvåta löv och cigarettpaketsplast, under barngummistövlar en förmiddagsrast". Han menade på att den var Wij-inspirerad. Märker du av mycket sånt, att folk anammar ditt språk?

   Tomas Andersson Wij säger: Hehe!

   Tomas Andersson Wij säger: Det där lät lite som en parodi på en av mina texter. Väldigt roligt!

säger: Vad betyder Fruängen för dig?

   Tomas Andersson Wij säger: Tja, jag bodde där mellan jag var 1 och 12 och de åren formar en extremt mycket. Jag bär med mig hela scenografin i kroppen: punkthusen, grusvägarna, de inhängnade fotbollsplanerna. Men jag trivdes aldrig där. Jag gick mest runt ensam.

johannes säger: Har du haft någon spelning som betytt extra mycket för dig ?

   Tomas Andersson Wij säger: Hultsfred 2000 var stort. Ett antal Gbg-gig. Den stan har Sveriges bästa rockpublik.

säger: Känns det ibland som att du tar dig själv på för stort allvar? / Macke

   Tomas Andersson Wij säger: Ja.

Moderator säger: Då tar vi sista frågan.

Marie säger: Hej Tomas! jag har aldrig hört nån låt från dig, vad är anledningen till att jag ska lyssna på just din musik?

   Tomas Andersson Wij säger: Vilken hemsk slutfråga. Ge mig en bättre!

feeder säger: När kommer du och Winnerbäck göra en låt tillsammans?

   Tomas Andersson Wij säger: Nej, den var ju ännu sämre.

säger: Vad ska du göra nu? BRA SLUTFRÅGA

   Tomas Andersson Wij säger: Nu ska jag flyga till Göteborg och spela och signera plattor på Bengans kl 17. Och ikväll är det Lost. Vi säger så. Love you all!

Moderator säger: Då tackar vi Tomas för att han ville vara med och chatta. Och tack för alla frågor!

Läs mer: