Tommy Körberg: ”Jag stör mig på medelmåttighet”

Berättar om nyckeln till framgång – och kassakon ”Anthem”

avBenjamin Andrée

NÖJE

Tommy Körberg har stått på scenen i över 50 år.

Nyckeln till framgång har varit att ställa höga krav både på sig själv och sina musiker.

– Jag har alltid varit lite petig och tycker att allt ska vara perfekt, säger han till Nöjesbladet.

I SVT-programmet ”Därför sjunger jag - en film om Tommy Körberg” berättar Tommy Körberg, 70, om sin över 50 år långa artistkarriär.

Trots att Körberg passerat sjuttio känner han att han fortfarande har mycket kvar att ge och lära rent musikaliskt.

– Jag älskar att höra ny musik. Jag sitter ofta på bussen med lurarna på och lyssnar på musik och jag har en ung son på tjugotvå bast som visar mig nya saker hela tiden. Allt är inte bra men rätt vad det är så hör man någonting som är väldigt givande och lärorikt även för mig, säger han till Nöjesbladet och fortsätter:

– Jag försöker hålla det musikaliska uttrycket vid liv, men samtidigt inte glömma bort att jag är sjuttio bast.

”Vill inte ha trams”

Enligt honom själv så har han alltid varit en perfektionist och han är känd, eller ökänd, för att ställa stora krav på alla som han jobbar med.

– Jag har alltid varit lite petig och tycker att allt ska vara perfekt. Det gäller även mig själv. Jag vill inte ha trams och jag vill inte ha halvmesyrer. Jag stör mig på medelmåttighet. Medelmåttan jobbar alltid på toppen av sin förmåga.

En av milstolparna i Körbergs långa karriär är låten ”Anthem” ur musikalen ”Chess”. En låt som blivit lite av hans signum och specialskrevs för honom av Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

– Redan när vi gjorde demon till ”Anthem” i studion vid Norrmalmstorg så förstod Benny och jag att det skulle bli något alldeles extra. Den låten har haft en enorm påverkan på mig och min karriär.

– Alla vill höra ”Anthem” när jag är ute och spelar. Sjunger jag inte den så kastar de äpplen på mig, säger han och skrattar.

1 av 2 | Foto: Carolina Byrmo
Tommy Körberg i ”Allsång på Skansen” 2018.

Har ”Anthem” gjort att du kan skratta hela vägen till banken?

– Absolut. Det är klart. På ett sätt. Men Björn och Benny har tjänat mer pengar än mig på den låten. Men visst, indirekt så har jag ju tjänat miljoner på den eftersom den delvis hållit mig och min karriär vid liv. Men jag har en lång rad andra låtar också som folk vill höra så det är inte bara den.

”Därför sjunger jag - en film om Tommy Körberg” visas på SVT lördag 5 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik