Tommy Nilsson i terapi

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-01

Spriten hotade äktenskapet – då sökte schlagerstjärnan hjälp

"Blev för mycket sprit" Tommy Nilsson gör på lördag comeback i Melodifestivalen. Men de senaste åren har varit hårda för honom med kärlekstrassel och alkoholproblem. ”Jag tvingades ta tag i mig själv, i det som gjorde att jag drack. ”

JÖNKÖPING

Alkoholen hotade att knäcka hans äktenskap.

Till slut tvingades Tommy Nilsson söka hjälp.

Han började gå i terapi.

Och hamnade i Melodifestivalen.

En dag.

För exakt arton år sedan såg han till att just de två orden hamnade på alla schlagerälskares läppar.

Nu är han tillbaka.

Det är allt annat än självklart.

– Jag har tvekat väldigt mycket inför att ställa upp igen. Men nu har jag lagt ner tanken på att vara en ”kreddig” artist. Jag kommer aldrig att bli det ändå.

Men anledningen till comebacken sitter djupare än så.

”Blev för mycket sprit”

För ett par år sedan – efter omskrivet kärlekstrassel med hustrun Malin Berghagen – sökte Tommy Nilsson hjälp för ”sitt destruktiva leverne” och började gå i terapi.

– Jag tvingades helt enkelt att ta tag i mig själv, i det som gjorde att jag drack. Jag försökte bryta mönster som gjorde att det ibland blev för mycket sprit. Och det är jag väldigt lycklig över. I dag lever jag mindre destruktivt.

Dricker du fortfarande?

– Jag dricker inte starksprit längre. Jag fick lägga ner det för min omgivnings skull, och för min egen skull. Men jag dricker fortfarande vin och öl ibland.

Är det så bra när man har problem med alkohol?

– Nej, det finns de som säger att det är en tickande bomb. Att det är som att sluta röka. Rätt som det är tar man en cigg till och då är det kört. Men det här funkar väldigt bra för mig.

Hur har du påverkats av terapin?

– Jag tror det märks väldigt mycket i hur jag är mot mig själv och andra. Det löste en hel del andra knutar också. Jag började att säga ja till en massa saker. Jag åkte på sommarturné med Christer Sjögren, nu tackade jag ja till det här och i höst gör jag musikal med Pernilla Wahlgren. Allt det hade inte varit självklart annars.

Trasade sönder axeln

Även din låt ”Jag tror på människan” tyder på en ganska glad artist.

– Ja, den handlar om att vi faktiskt kan fixa det här om vi bara går ihop och gör något. Det gäller allt från krig till global uppvärmning. Insikten om världen är det första steget.

Det märks att han mår bra.

Det är först när han ska gestikulera med armarna det märks att han också har väldigt ont.

– Ja, jag föll från en lastkaj för ett par månader sedan och trasade sönder allt här, säger han och pekar på vänstra axeln.

– Efter det här får vi se om det ska bli aktuellt med operation. Det tar en jäkla tid att fixa till sånt här.

Vad gör du mot smärtan?

– Jag åt smärtstillande den första tiden, men jag fick lite ångest av de där tabletterna. Skadan är inget som hindrar mig på scen. Då glömmer man smärtan.

Sonen röstar på Jimmy Jansson

Kommer din familj och hejar på dig på lördag?

– Nej, Malin jobbar tyvärr. Men jag har ju min dotter Linn med mig här hela veckan. Det är jätteroligt. Då har jag annat att fokusera på än att vara nervös.

Vad tycker hon om att pappa är med i Melodifestivalen?

– Ja, nu lever hon ju i en familj där det alltid är nån som är med i tv... (skratt) Men det finns inget större än Melodifestivalen för henne.

Gillar hon din låt då?

– Hon tycker om den. Men vad fan ska hon säga? Min son Isak sa att han skulle rösta på Jimmy Jansson i stället.

Nilsson om...

Björn Solfors

ANNONS

Följ ämnen i artikeln