Tårtgeneralen

Hård kritik mot Tårtgeneralen: ”Nedvärderande”

Av: 

Stina Dahlgren

NÖJE

Succéfilmen ”Tårtgeneralen” får nu hård kritik.

Astma- och allergiförbundet menar att den förminskar personer med allergier.

– Personligen tycker jag vissa av dessa situationer kan liknas vid att uppmana till kränkande behandling och mobbning, säger Astma- och allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i ett pressmeddelande.

Filmen ”Tårtgeneralen” har gjort succé. Nyligen seglade den upp som etta på den svenska biotoppen. Nu anklagar Astma- och allergiförbundet filmen för att förminska personer med allergisjukdomar. I ett pressmeddelande riktar de stark kritik mot filmen som är regisserad av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

– Det vi reagerar på är den förminskande och nedvärderande bilden av personer med astma, allergi och överkänslighet. Det är sjukdomar vi talar om och i vissa fall funktionsnedsättningar. Skulle det skojas om personer med epilepsi, diabetes eller hjärtsjukdom? Nej, knappast, säger Astma- och allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i pressmeddelandet.

”Uppmanar till mobbning”

I scenen de syftar på ska filmens huvudroll Hasse P (spelad av Mikael Persbrandt) kliva in på ett fik. Där kommenterar en kvinna som är överkänslig mot doft att han luktar mycket parfym, och att det känns flera meter bort. Hasse P svarar att det är poängen.

– Personligen tycker jag vissa av dessa situationer kan liknas vid att uppmana till kränkande behandling och mobbning, säger Maritha.

Inte meningen

Fredrik Wikingsson säger att det inte alls har varit deras mening att förminska folk med allergier.

– Jag förstår att det är ett helvete för människor med allergi. Men att karaktären Hasse P luktar mycket parfym och tycker att poängen är att lukta mycket, det är ju inte ett sätt för oss att trivialisera folk med doftallergi.

Han förstår dock att Astma- och allergiförbundet har reagerat.

– Folk får reagera precis som de vill. Jag vill verkligen inte förminska det men scenen är ingen krigsförklaring mot allergiker.

Tänkt som ett skämt

Han förklarar att Hasses kommentar i filmen är tänkt som ett skämt och menar att man måste få skoja om det utan att bli anklagad för att förminska allergiker.

– Man kan ha stor respekt för folk med doftallergi samtidigt som man gör en film där en människa luktar mycket parfym, säger Fredrik Wikingsson.

Astma- och allergiförbundet har också riktat kritik mot förra årets julkalender som sändes i SVT och den nya biofilmen Pelle Kanin.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Fredrik Wikingsson om padel-utbrotten, pengarna och drömduon i ”Alla mot alla”: Får en black-out

ÄMNEN I ARTIKELN

Tårtgeneralen

Filip Hammar

Fredrik Wikingsson

Astma- och allergiförbundet

Mobbning