Anklagelserna tystades ner: ”Risk för kvinnors säkerhet”

Exekutiva producenten larmade – men cheferna ska inte ha lyssnat: ”Det var hemskt”

Av: Leo Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

TV4 kände till att medarbetare anklagade tv-profilen för övergrepp men agerade inte.

Det berättar programmets tidigare exekutiva producent.

– För mig var det fullkomligt fruktansvärda reaktioner och beslut att ta i en sådan allvarlig situation, säger hon.

Hösten 2015 började hon jobba som exekutiv producent för programmet på TV4. Det tog inte lång tid innan det blev stora konflikter i produktionen och arbetsplatsen kritiserades för att vara osund.

Programmets exekutiva producent fick uppgiften att hantera konflikten för TV4:s räkning.

– Det var väldigt svårt eftersom jag var helt ny i den rollen. Det jag gjorde var att försöka ta reda på vad som var sant eller vad som var rykten och spekulationer. Både hur det gick till i produktionen av programmet och från mannens håll, säger hon.

Fick höra om våld och ofredanden

Hon pratade med kollegor för att ta reda på mer.

– Jag vill inte hänga ut några offer men jag fick höra historier som rörde sexuellt ofredande och sexuellt våld, som var förstahandsinformation till skillnad från alla rykten.

Från mer än en person?

– Ja, från två personer.

Båda två ska ha utsatts av den manliga tv-profilen som pekas ut av flera kollegor. Hon säger att det kändes fruktansvärt att få höra deras historier.

– Jag vill vare sig blunda för det eller tillåta att det hände på en arbetsplats som jag jobbade på. Så jag förmedlade informationen till mina chefer på TV4 för att få bort honom, både från programmet och den maktposition som han satt på så han inte kunde utsätta andra kvinnor för det som jag fick höra.

”Risk för kvinnors säkerhet”

Reaktionen från cheferna på kanalen fick henne att häpna.

– Jag möttes av både rädsla och motstånd från mina chefer – att det här var inget vi kunde göra något åt. "Om det inte finns en polisanmälan finns risk för TV4 om vi går ut och tar ställning i sådana här frågor." För mig var det fullkomligt fruktansvärda reaktioner och beslut att ta i en sådan allvarlig situation. Jag vet att åtminstone en av mina chefer pratade med en av de här kvinnorna också och fick höra den här förstahandsinformationen om vad personen utsatts för och gjorde ändå inte något åt det.

Ett arbete sattes igång för att undersöka arbetsmiljön. Det slutade med att en medarbetare fick sluta men mannen blev kvar.

– TV4:s agerande är ett tydligt bevis på hur näringslivets toppar håller män i maktpositioner om ryggen istället för att lyssna på och skydda brottsoffer. Som företag eller arbetsledare är det under all kritik. Det borde inte vara tillåtet att bete sig såhär, vare sig den anklagade är dömd i en rättssal eller inte. Det är risk för kvinnors säkerhet, och inte bara kvinnor heller för det är inte bara kvinnor som han trakasserat i sin roll.

Kallade kollegor för ”hora”

Den exekutiva producenten Nöjesbladet pratat med kände ilska, chock och sorg över kanalens agerande.

Men hon upplevde även skam och besvikelse över att hon inte kunde göra någonting.

– På TV4 heter det att man som exekutiv är vd för sina projekt. Men den titeln är ju bara ett luftslott när det sitter fyra, fem led av chefer över en som har mandat som man själv inte har och som helt kan underminera de mandat som jag faktiskt har. Det var hemskt.

Första gången hon träffade mannen kallade han en av hennes kvinnliga chefer för ”fitta”, berättar hon. Om andra kvinnliga kollegor fick hon höra ord som ”hora” och ”kaninkokerska”.

Hon tampades med att lämna företaget i protest och hon ville inte ha någonting med honom att göra.

– Men då skulle jag också vara medskyldig att utsätta någon för risk. Det jag tänkte var att om jag inte kunde göra något kunde jag åtminstone vara där och säga ifrån eller se till att det hände något ifall det skulle hända igen.

Sa upp sig: ”Var ohållbart”

Efter att hon fick höra kollegornas berättelser var hon i kontakt med en advokat om att göra en polisanmälan.

– Men lagen är så otroligt dålig på att både skydda och lyssna på kvinnor som utsätts för den här typen av män i maktposition. Så jag fick ju bara höra att det fanns risk för förtal för mig och så vidare. Det slutade med att jag gav upp.

Det var nu i våras som hon sade upp sig av personliga skäl. Historien kring den utpekade folkkära mannen var en del av orsaken.

– Det kändes ohållbart att jobba på en arbetsplats som säger sig stå för en massa värderingar som man sedan inte tar ansvar för. Nollrasism och jämställdhet, du vet. Det kastas med så mycket fina ord men när det väl kommer till kritan så är det bara pengar som gäller.

Publicerad:

LÄS VIDARE