Vägglöss

Nöjesprofil vräks efter 39 år – spred vägglöss till grannar

”Hotfulla missbrukare springer i huset”

Av: 

Anders Johansson

NÖJE

Nöjesprofilen har haft sin lägenhet i 39 år men nu har hyresvärden tröttnat.

Han anklagas för att orsaka ”spring” i huset men även för att ha spritt vägglöss till grannar.

Senast på nyårsafton måste han vara utflyttad, enligt beslut i hyresnämnden.

Hyresvärden, ett kommunalt bostadsbolag i Stockholm, har lagt fram en lång lista med störningar. De sägs vara så allvarliga att nöjesprofilen inte kan bo kvar.

Det har varit en trafik av besökare, dygnets alla timmar som orsakar både störning och obehag för de andra boende i huset.

Besökarna sägs ha tagit sig in både med nöjesprofilens nyckelbrickor men också genom att tränga sig in när grannar passerat porten. De har också slagit sönder glasrutor i porten.

”De har, oavsett tid på dygnet, ringt på grannars entrédörrar alternativt ryckt i dörrhandtagen samt ibland till och med gått in i grannars lägenheter. Även cykelstölder har förekommit. Störningarna förekommer i princip dagligen och har så gjort under en mycket lång tidsperiod”.

I beslutet framgår det att nöjesprofilen menar att han haft för mycket möbler och inte kunnat utföra saneringen som hyresvärdet krävt.

”Hotfulla missbrukare”

Besökarna upplevs som missbrukare, som ibland är såväl arga som hotfulla. De har tagit sig in även i tvättstugan och vindsförråden när nöjesprofilen inte varit hemma, enligt hyresvärdens ombud.

Besökarna har ibland haft hund med sig - som lämnat avföring efter sig i hissen.

En pojkvän till en av de boende blev vid ett tillfälle misshandlad av en besökare som också gick till attack med järnrör mot pojkvännens bil. Besökaren uppgav sig vara nöjesprofilens ”bodyguard”.

Trots att hyresvärden begärt rättelse, som det heter, har störningarna fortsatt.

Av de tolv hyresgästerna har nio framfört klagomål.

Arkivbild endast för att illustrera en vägglusinvasion. Bilden har ingenting i övrigt med händelsen att göra.

”Spred vägglöss”

Utöver dessa störningar har nöjesprofilens lägenhet drabbats av vägglöss - som spritt sig i huset. Och lägenheten har inte kunnat saneras då han anklagas för att inte förberett den ordentligt vid en rad planerade besök.

Ohyran upptäcktes i maj förra året. När saneringsfirman gjorde sitt första besök var det en ”hög aktivitet” av vägglöss.

Ett återbesök bokades in drygt en vecka senare. Inför det besöket hade nöjesprofilen ställt ut en soffa i trapphuset.

Enligt hyresvärden var soffan ett hinder vid eventuell evakuering vid brand. Men värre - lössen spred sig till grannarna. Ombudet framhöll i hyresnämnden:

”Sammanlagt sju familjer i fastigheten drabbades därmed av vägglöss”.

”Får inte bo kvar”

Nöjesprofilen har tillbakavisat att han släppt in objudna gäster eller medverkat till störningarna.

Hyresnämnden gick i den delen på hans linje och ansåg att han inte kan lastas för att andra hyresgäster släpper in folk. Nämnden anser att hyresvärden inte lyckats styrka att han orsakat så allvarliga störningar att han inte ska få bo kvar.

Men synen på vägglössen är strängare även om nöjesprofilen sagt att han försökt medverka till sanering så gott han kunnat. Han anses ha underlåtit att omgående anmäla vägglössen och även bidragit till att de spritt sig till andra lägenheter.

Arkivbild. En vägglus.

”Finns intressant berättelse”

Han sägs i beslutet därför ha ”åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresavtalet inte skäligen ska förlängas.” Han ska vara utflyttad 31 december från lägenheten som han hyrt sedan 1980.

Aftonbladet har varit i kontakt med nöjesprofilen. Han uppger att beslutet är överklagat. Han vill vänta med att lämna ytterligare kommentarer tills ärendet varit upp i nästa instans:

– Men det finns en berättelse senare som nog kan vara intressant för Aftonbladet.

ANNONS

På jakt efter nya kostymbyxor? Hitta dina favoriter till bra priser i Ellos breda sortiment!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vägglöss

Hyresnämnden

Stockholm

AB Voice