Det sitter i väggarna

SVT pausar populära ”Det sitter i väggarna”

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

Rickard Thunér och Erika Åberg, programledare för ”Det sitter i väggarna”.
Rickard Thunér och Erika Åberg, programledare för ”Det sitter i väggarna”.

NÖJE

Succéprogrammet ”Det sitter i väggarna” läggs på is. 

För Aftonbladet berättar programledaren Rickard Thunér om chocken.

– Det är helt sjukt, vi går ju som tåget.

SVT har beslutat sig för att lägga succéprogrammet ”Det sitter i väggarna” på is, något programledaren och antikexperten Rickard Thunér skriver om i ett långt inlägg på Instagram.

”För några dagar sedan fick vi besked om att SVT lägger programmet på is inför nästkommande säsong. Frågorna är många men vi tycker förstås att vårt arbete med att bevara äldre hus och gräva fram och berätta gamla historier är viktigt och dessutom ligger helt rätt i tiden”, skriver han bland annat.

”Går ju som tåget”

När Aftonbladet når Rickard Thunér uttrycker han både frustration och förvåning över SVT:s beslut.

– Det är helt sjukt faktiskt. Vi går ju som tåget och det är så många personer som älskar programmet och så många tittare som är dedikerade. Det är jätteledsamt såklart när man tycker att någonting går väldigt bra och man tycker väldigt mycket om att göra det.

”Det sitter i väggarna” hade enligt MMS 935 000 tittare i augusti 2019 och slog därmed program som ”Kronérs sommargäster” ”Lotta på Liseberg”, ”Allsångsscenen är din” och ”Idol”. 

Beslutet en chock

– Vi har jättebra tittare. Men det är inget tävlingsprogram och ingen som ska röstas ut och det finns inget husband och så. Då är det andra typer av tittare kanske. Men det är en kvalitetsprodukt som har varit rolig att stå bakom och få visa upp. 

Kom beskedet som en chock?

– Ja, absolut. Ta gärna kontakt med SVT för att få svar på frågorna om varför. Jag har inte de svaren.

– Jag har respekt för att program ska fungera digitalt och ha många tittare via datorn, men eftersom det här drar så många tittare är det trist och jag tror det är många som är ledsna. Jag hoppas att det blir en så kallad folkstorm så SVT kommer på att det här var ett dumt beslut.

”Så himla ledsen”

Rickard Thunérs programledarkollega Erika Åberg har även hon skrivit om nedläggningen på Instagram:

”För bara några dagar sedan fick vi beskedet om att det inte ser ut att bli någon ytterligare säsong. Jag är så himla ledsen!”.

Erika Åberg skriver vidare om anledningen till SVT:s beslut:

”Det planeras nya satsningar med ny målgruppsfokusering”:

För Aftonbladet utvecklar hon sina tankar:

– Jag känner mig väldigt ledsen. Det är klart att det känns väldigt sorgligt att inte få jobba med det här längre och att inte tittarna får se  ”Det sitter i väggarna” längre.

SVT: Gör andra satsningar

Är det inte lite konstigt att de lägger ned programmet med tanke på att ni hade cirka en miljon tittare per avsnitt i höstas?

– Det har varit en succé från början, sedan behöver inte SVT bry sig om det på grund av annonsering och annat som kommersiella kanaler behöver, de kan ju styra det där lite friare på gott och ont.

Micael Lekberg är programchef på SVT och ansvarig utgivare för ”Det sitter i väggarna”:

– Det är ju så att program kan komma och gå, beställas vissa säsonger och andra inte. Men hösten 2021 har SVT valt att pausa programmet för att göra andra publika satsningar.

Programmet har haft väldigt höga tittarsiffror, spelar det ingen roll för SVT?

– Vi vill ha höga publiksiffror och ”Det sitter i väggarna” gör ett jättejobb, men även om ett program går jättebra så kan man välja att göra andra satsningar vissa år. Vi måste också prioritera och nå nya målgrupper, säger Micael Lekberg.

Den sista säsongen av programmet som precis har spelat in, sänds i slutet av augusti.

ANNONS EXTERN LÄNK

Årets trender hos Åhléns – fynda inredning, kläder och skor här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Det sitter i väggarna

LÄS VIDARE

SVT-profilen Rickard Thunér : ”Jag har aldrig fått gå före i en krogkö”

ÄMNEN I ARTIKELN

Det sitter i väggarna

SVT, Sveriges Television