Mejla

Torbjörn Ek

Är det Stockholms-publiken eller SVT det är fel på?

Tobbe Ek: Owe, 90, räddar sömnig allsångskväll på Skansen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: NIls Petter Nilsson
Sanna Nielsen framför en stor men svårflirtad publik.

Inte ens Laleh, 37, lyckas.

Det blir istället Owe Thörnqvist, 90, som skakar liv i ett sömnigt Skansen.

Men det sitter långt inne när Stockholmspubliken som vanligt tycks göra allt för att verka så ointresserade som möjligt.

Att Allsång på Skansen är ”något så märkligt som ett allsångsprogram där väldigt få sjunger med” skrev jag i en krönika för exakt 51 veckor sedan. Och sedan dess har precis ingenting hänt.

SVT envisas med att fortsätta med sånghäften som får publiken att dyka ner i böcker och bara visa hjässan för tv-kamerorna. Det blir förbannat tråkig tv.

Kanske är stockholmarna i publiken alldeles för självmedvetna

Men när Laleh, 37, en av Sveriges absolut populäraste sångerskor öppnar programmet till vad som i tv-rutan känns som ett minst sagt svalt bemötande från en stel och stillastående publik så undrar jag om det är SVT som gör fel? Kanske är det de tusentals stockholmarna i publiken som är alldeles för coola och självmedvetna (självupptagna?) för att släppa loss i tv-rutan, där göteborgarna hos ”Lotta på Liseberg” aldrig tycks tveka att svänga med i låtarna.

I tv-bild efter tv-bild tycks publiken verkligen göra allt för att verka så ointresserade som möjligt.

Därför kommer Owe Thörnqvist, 90, som räddningen. För inte ens den förstenade Stockholmspubliken kan stå still när Sveriges boogie woogie-kung, 90 bast ung, svänger loss i ett supermedley av ”Pelle Jansson”-”Rumba i Engelska parken”-”Loppan”-”Boogieman blues”-”Varm korv boogie” och dessutom bjuder på sin egen ”Dagny” som allsångslåt.

Och publiken ställer sig också spontant upp och jublar när ”Avicii-rösten” Sandro Cavazza, 26, gör sin lya låt ”Enemy” och även i den avslutande allsången till Markoolios fotbollslåt ”Mera mål”.

Det är ändå dags att skrota sånghäftena

Men där emellan känns publiken som fastfrusen igen.

Och vad är lösningen då? Ja, antingen måste SVT jobba ännu hårdare med att varje allsång ska vara bredaste möjliga upptempo-rock-pop-schlager-med-texter-som-alla-kan-och-det-inte-går-att-sitta-still-till.

Eller så är det ändå dags att skrota sånghäftena och sätta upp storbildsskärmar så att alla, även längst bak på ståplats, kan hjälpa Sanna Nielsen, 34, att fylla programmet med all den glädje som hon kämpar hårt med att förmedla.

För visst är det väl inte oss stockholmare det är fel på?

avTorbjörn Ek

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM