Mejla

Per Bjurman

Sam Cooke förutspådde protesterna redan 1964

Sam Cooke på scen i New York.
Sam Cooke på scen i New York.

NÖJE

NEW YORK. A Change is Gonna Come, spådde Sam Cooke redan 1964.

56 år senare kanske den förändringen slutligen är här.

Somligt har, pris ske gud, blivit bättre sedan Cooke – en av den amerikanska soul-historiens allra största, som sångare överträffad av ytterligt få – kreerade medborgarrättsrörelsens kanske mest klassiska hymn, vid sidan av The Impressions ”People Get Ready”, Billie Holidays ”Strange Fruit” och Mahalia Jackson-versionen av ”We Shall Overcome”.

Jim Crow-lagarna har upplösts, svarta får rösta överallt, diskriminering är i alla fall i formell mening förbjuden.

Men som även den mest världsfrånvände torde ha noterat senaste två veckorna finns det fortfarande ett djupt missnöje och en våldsam vrede över att så många orättvisor och så mycket rasism består.

Det är förstås inget nytt, men den reaktion som utlöstes när poliserna i Minneapolis på Memorial Day plågade George Floyd till döds på öppen gata fick slutligen alla fördämningar ett brista. Demonstrationer och kravaller vars omfattning och intensitet USA inte sett på ett halvt sekel rasar dagligen i varenda större stad – plus åtskilliga små, så långt bort som i North Dakota och Montana – och här i New York känns det tidvis som att vi befinner oss i krigstillstånd. Det är inte lätt att gå igenom, det ska ingen inbilla sig. Efter en pandemi – som slagit brutalt hårt just här – och eskalerande ekonomisk depression kändes gatustrider, bränder, plundrade butiker och hela kvarter igenbommade med plywood som det sista vi behövde.

Men den våg av indignation som sköljer över nationen var oundviklig – förr eller senare skulle detta komma att hända, det behövdes liksom bara en gnista till – och att så månghövdade skaror, framförallt av unga människor, varje dag går ut och demonstrerar mot rasism och polisens våld visavi minoriteter indikerar att Sam Cookes profetia kanske till slut är på väg att besannas.

Som basketikonen Steve Kerr, just nu coach för Golden State Warriors, konstaterade på Twitter häromdagen:

”Den generation som kommer upp nu är mer mångsidig, tolerant och medveten än alla tidigare generationer. De här kidsen är smarta och fulla av energi och redo att bygga ett land och ett samhälle där alla känner sig säkra och skyddade av våra demokratiska institutioner”.

Well, it’s been a long, long time coming…

Orsaker till extas

Marvin Gaye – ”What’s Going On” (Klassiker)

– Den tål ju också att lyssnas på nu.

Zephaniah O’Hora – ”All American Singer” (Singel)

– Första livstecknet sedan 2017 och hey, Brooklyns store country-hjälte har blivit Kris Kristofferson.

Mauro Scocco – ”Vårt konstverk” (Albumspår)

– Åh, satan så bra, Mauro…

ANNONS

Packa badväskan med Cellbes! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Cellbes SE

Shoppa här!

Av: 

Per Bjurman

Publisert:

LÄS VIDARE

SVT-profilen om skräcken för ex-maken: ”Sa att han skulle döda mig”

ÄMNEN I ARTIKELN

George Floyd

Rasism

Billie Holiday

Sam Cooke