”Det är hål i huvudet”

Rickard Olsson om SVT:s nedläggning av populära ”Vem vet mest”

Rickard Olsson kallar SVT:s nedläggning av frågesporten ”Vem vet mest” för kapitalförstöring.

Det sista avsnittet av frågesporten som han ledde under tio år sänds efter årsskiftet.

– Det är helt hål i huvudet när man har något som funkar skitbra för en halv miljon tittare och som inte kostar nåt med tv-mått mätt, säger han.

Han valde att hoppa av som programledare 2017 när SVT gjorde om ”Vem vet mest” från femdagars-show till att sändas en dag i veckan. Då hade Rickard Olsson, 52, framgångsrikt lett frågesporten under tio år.

Under onsdagskvällen meddelade SVT att programmet, som sedan omgörningen letts av Johan Wester, 51, läggs ner efter årsskiftet.

– Man ska inte säga det egentligen, men det är lite vad var det jag sa, säger Rickard Olsson om SVT:s besked.

– Anledningen till att jag hoppade av var att jag inte trodde på en dag i veckan. ”Vem vet mest” är som en väldigt bra lunchrestaurang som ska gå varje dag, formatet är gjort så. Att försöka göra om det till gourmetkrog en dag i veckan funkar inte. Formatet har inte den kostymen.

Olsson: Vanetittande

Olsson jämför ”Vem vet mest” med den amerikanska evighetssuccén ”Jeopardy”, en annan frågesport som också haft framgångar med femdagarsreceptet.

– Det bygger på vanetittande, att man ställer klockan efter programmet.

SVT:s programbeställare för underhållning och livsstil, Peter Nyrén, bekräftar för Kulturnyheterna att ”Vem vet mest” hade sin storhetstid när det sändes fem dagar i veckan.

– Det här är ett program som har varit i rutan länge och som framförallt har varit framgångsrikt i många år när det sändes varje dag i SVT2. Vi vet att det har varit ett populärt program, som så ofta med frågesporter som gått under en längre tid.

Nya frågesporter

Han utlovar nya typer av frågeprogram i SVT.

– Nu kommer vi att satsa på nya former av frågesport och kunskapsdrivna, underhållande program. Exakt vilken titel det blir är inte klart. Men siktet är att det börjar sändas hösten 2020, säger Nyrén till Kulturnyheterna.

Rickard Olsson kallar det kapitalförstöring.

– Det handlar inte om att jag skulle vara programledare. Man kunde ha bytt ut mig om man hade velat, men formatet var en veritabel hit. Det är kapitalförstöring att göra så här och lägga ner för att satsa på nåt nytt. Det är helt hål i huvudet när man har något som funkar skitbra för en halv miljon tittare och som inte kostar nåt med tv-mått mätt. Om det hade varit en vikande trend så hade jag förstått, men så var det inte, säger den förra programledaren.

Nöjesbladet har sökt SVT:s programbeställare Peter Nyrén, SVT hänvisar till det som Nyrén sagt till Kulturnyheterna.

Publisert:

LÄS VIDARE