Lisa ”Misslisibell” Jonsson om kampen mot ätstörningarna: ”Skäms inte längre”

”Man ska inte skämmas över hur man mår”

Publicerad 2020-07-19

Lisa ”Misslisibell” Jonsson.

Lisa ”Misslisibell” Jonsson är en av Sveriges mest populära influencers.

Samtidigt har hon i flera år kämpat mot ätstörningar och psykisk ohälsa.

”Jag tycker det är viktigt att visa upp mer än poserade bilder”, säger hon till Aftonbladet.

Lisa ”Misslisibell” Jonsson, 19, slog igenom redan som tioåring på Youtube. I dag har hon fler än 450 000 Youtube-prenumeranter och över 550 000 följare på Instagram.

I ett nytt inlägg på Instagram öppnar influencern upp om sin kamp mot ätstörningar och psykisk ohälsa, och skriver att hon lidit av ätstörningar sedan hon var 13 år gammal.

”Ser det som mitt ansvar”

Hon säger att hon inte längre skäms över sitt mående, och att hon väljer att vara öppen om det på sina sociala medier för vara ärlig mot sina följare.

”Jag tycker det är viktigt att visa upp mer än poserade bilder, för det kan lätt ge en falsk version om hur livet egentligen är. Jag som har mycket följare ser det som mitt ansvar att uppmärksamma exempelvis dessa ämnen, och även mobbning som jag lidit av under min skoltid”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet om inlägget.

”Var så trött”

Hon har även tidigare berättat om sina ätstörningar i sin bok som släpptes 2018.

”Åren innan det levde jag i förnekelse till det. Jag ville inte bli påkommen med dessa tankar då det kunde förstöra min taktik om att gå ner i vikt. Men till slut efter att ett antal år gått insåg jag det själv och var så trött på att må som jag mådde, ha massa begränsningar på mig själv och så vidare”, skriver hon i mejlet och fortsätter:

”Jag ville må bra, och där började min kamp om att bli återställd. Tanken av att andra sitter med samma tankar som mig får mig verkligen att vilja öppna upp och prata om det.”

Lisa ”Misslisibell” Jonsson.

Daglig kamp

Ätstörningarna började i sjuan på högstadiet, när tjejgänget hon umgicks med kommenterade andra tjejers kroppar på ett sätt som fick henne att känna att hon också behövde passa in i deras ”perfekta kroppsideal” för att få fortsätta att umgås med dem.

”Så den pressen och deras kommentarer gjorde att jag fick ätstörningen. Och sedan dess har jag, liksom många andra, blivit påverkad av vad vi ser på sociala medier, och min ätstörning fortsatte utveckla sig.”

Än i dag är det en daglig kamp för Lisa Jonsson att inte falla tillbaka i att agera ut tankarna om sin kropp.

”Det är absolut inte lätt, vissa dagar är bättre än andra. Men att prata om det med nära och kära hjälper mig otroligt mycket. Jag är en sådan människa som behöver prata ut för att kunna släppa tankarna för stunden, att få höra andra perspektiv på det hela.”

”Man ska inte skämmas”

Hon uppmanar också andra att söka professionell hjälp om man lider av destruktiva tankar.

”Man ska inte skämmas över hur man mår. Vårt samhälle är extremt tufft för unga personer att växa upp i och det är så otroligt lätt att falla in på fel ställen på exempelvis nätet och bli uppslukad av ohälsosam information.”

På frågan om hur hon tror att det har påverkat henne att hon började blogga och lägga ut Youtubevideor redan som tioåring säger hon att det är det bästa beslutet hon har tagit.

”Eftersom jag knappt hade någon att leka med efter skolan när jag var liten så hittade jag Youtube, och kameran fick bli min kompis att komma hem till och prata med. När jag började var Youtube en väldigt oskyldig plattform, men allt eftersom att åren har gått har det blivit ett mycket hårdare klimat där tyvärr.”

Lisa ”Misslisibell” Jonsson.

Stöttande föräldrar

Hon kan förstå att de som tittar på plattformen i dag kan vara oroliga över att hon som tioåring vistades där, men säger att det såg väldigt annorlunda ut när hon började.

”Mina föräldrar var extremt stöttande i det också. När jag fick mina första hatkommentarer fanns de där och sa till mig att om jag inte vill fortsätta så behövde jag inte det. Men jag ville fortsätta och det är tack vare mina plattformar som jag kunde koppla bort tankarna och göra något kul för en stund under mobbningen.”

Lisa Jonsson säger att hon generellt mår väldigt bra i dag.

”Jag har stöttande nära och kära runt omkring mig och känner att vuxenlivet verkligen börjar ta form. Jag känner mig tryggare och tryggare i mig själv allt eftersom dagarna går och kämpar på med att få bukt på mina tankar och ångest”.

ANNONS