Mejla

Andreas Hansson

Två fynd på Netflix att se för dig som skriver dumma kommentarer

Röster att höra för de som älskar sina egna röster mest

Jen Richards i Disclosure
Jen Richards i Disclosure

NÖJE

KRÖNIKA. Hat och dumma kommentarer är lång ifrån utrotat.

Men två guldkorn på Netflix kan hjälpa en liten bit.

Under Pride ifrågasatte jag behovet att kväka ”det visste jag redan” när någon tar det modiga beslutet att komma ut. Kort därefter kom Darin ut, mängder av fina kommentarer dundrade in ihop med ”Det visste jag, hade han inte redan kommit ut?”.

Igen: varför behöver många, både straighta och gay, ta över spotlighten och påpeka sin egen förträfflighet i stället för att skriva: ”grattis” och ”fan, vad bra du är”.

Netflix dokumentär ”Disclosure” skildrar transfobin i film och tv och brännmärker stora delar av min dvd-samling. Den indirekta transfobin i ”The danish girl” och de outhärdliga övergreppen jag glömt bort i ”Nip/Tuck”, ”Den galopperande detektiven” och ”Den nakna pistolen”.

 

Mängder av Hollywoodproduktioner har skildrat transkvinnor som äckliga svikare av ”manligt och kvinnligt”, ofta rollbesatta för att de inte ska se för feminina ut. De får omgivningen att kräkas och mördas sedan, en våldsam representation som förstärker transpersoners utsatthet i verkligheten och som trummats så många gånger att den fått legitimitet, som vore den viktigare än hur transpersoner i verkligheten mår.

Hollywood och media har bättrat sig markant. Det är viktigt för oss alla, inte minst för transgruppen själv, att se humana porträtt av transpersoner och se dem bita ifrån mot empatilösa undringar om hur deras könsorgan ser ut; en oförskämd fråga till vem som helst.

 

Män mejlar alltjämt och ifrågasätter behovet av Pride och att visa upp det som ”borde vara privat”, och jag undrar varför jag ska behöva se parader av fotbollsfantaster bröla vid mästerskap. Det är dessutom bara ett intresse, inte en rättighetskamp, men måste såklart också få finnas och synas.

I Netflix ”Circus of books” brottas den strikt religiösa ägarinnan till en gayporrbutik med att hennes son är gay. Hon inser till slut att oviljan att acceptera är hennes eget problem och lyckas efter hårda bibelstudier förena tron med sitt föräldrakontrakt och behandla sin son så som en mor eller far ska.

Tv-tips till de som brukar mejla mig homofobi genom bibelcitat, själva motsatsen till religion och respekt. Det går att bättra sig.

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Av: 

Andreas Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

HBO Max för halva priset – så gör du

ÄMNEN I ARTIKELN

Hbtq

Netflix

Tv-tips

Pride