Tobias Karlsson (dansare)

Tobias Karlsson om livet efter hiv-testet: ”Aldrig mått bättre”

”Let’s dance”-profilen: Kan ha sex utan att smitta

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

Tobias Karlsson.
Tobias Karlsson.

NÖJE

För ett år sedan gick Tobias Karlsson ut med att han är hiv-positiv.

Han blev förskräckt över såväl sin egen som andras okunskap.

– Jag hade till exempel ingen aning om att man inte kan smitta när man har sex, säger han.

Det var i september förra året som ”Let’s dance”-profilen Tobias Karlsson, 43, gick ut med att han är hiv-positiv.

För tidningen QX berättade han hur han 2016 började känna att någonting kändes konstigt i kroppen och att han till slut beslöt sig för att göra ett hiv-test.

”Där och då stannade världen”

– Sen gick jag in till sköterskan och tog ett sånt där 20 minuters-test. Och när resultatet kommer så säger hon plötsligt ”oj, det här ser inte bra ut”. Hon hade jobbat där i många år och aldrig fått ett positivt resultat. Och det här testet är ju 99 procent säkert. Där och då stannade världen för mig.

Tobias Karlsson.

När Aftonbladet pratar med Tobias Karlsson berättar han öppenhjärtigt om hur tiden efter att han gick ut med beskedet har varit.

– Det har varit ett väldigt omtumlande år. Men det har också varit spännande att göra det här och jag ville verkligen berätta. Det kändes som jag var inne i någon form av garderob för andra gången. Det var jätteskönt men också jobbigt att göra det.

Skrämmande okunskap

– Men jag har fått så ofantligt mycket kärlek, det är helt otroligt. Det är väldigt fint. Det är ingen skillnad i dag att leva med hiv. Det är fantastiskt att man har kommit så långt med medicinerna men också att folk har fått upp ögonen och inser att det inte är någon dödsdom längre.

Men du sa att du ändå blev förskräckt över människors okunskap?

– Absolut, och även för min egen. Även om jag har många vänner som lever med det hade jag ändå ingen aning om vad det innebar. Jag hade till exempel ingen aning om att man inte kan smitta när man har sex. Om jag vill behöver jag inte ens berätta att jag har det här viruset i kroppen. Jag har sex och det är fantastiskt och jag kan inte smitta eftersom jag har omätbara mängder i blodet.

Dejtar ibland: ”Måste ju få mysa”

Hur mår du i dag?

– Jag har aldrig mått bättre. Man kanske inte får säga så i coronatider men jag mår så fruktansvärt bra. Jag känner mig stark både fysiskt och psykiskt.

Tobias Karlsson är singel i dag men berättar att det händer att han ger sig ut på en och annan dejt.

Tobias Karlsson.

– Jag har världens finaste vänner runtom mig så jag letar inte aktivt. Men dyker Mr Right upp så är jag jättetacksam för det. Jag dejtar lite då och då. Men måste ju få mysa ibland, man kan ju inte bara gå ut och fika.

Är bröllop och barn något som lockar?

– Ja, jag pratade faktiskt med någon om det i går. Om tio år kanske jag har familj men kanske inte en konventionell familj med mamma, pappa, barn. Jag kanske bor med en större grupp människor som har barn, familjer kan vara så mycket nu för tiden. Det är inte bara en sort. Det kanske blir pappa, pappa, barn. Eller något annat, det blir nog en asymmetrisk familj.

 

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Rockbjörnen
Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Tobias Karlsson (dansare)

LÄS VIDARE

Maria Montazami: Gjorde botox och hon sprutade fel

ÄMNEN I ARTIKELN

Tobias Karlsson (dansare)

Hiv

Let’s dance

Sex & samlevnad