Golden Globe

Svenskarna som kan vinna en Golden Globe

Allt du behöver veta inför nattens gala i Los Angeles

Av: 

TT

NÖJE

På nattens Golden Globe-gala är det dubbla blågula vinstchanser.

Skådespelaren Stellan Skarsgård och låtskrivaren Ilya Salmanzadeh kan tilldelas varsin gyllene glob.

I natt kl 02.00 svensk tid är det dags för årets Golden Globe-gala på Beverly Hilton hotel i Los Angeles.

Den brittiske komikern, regissören och skådespelaren Ricky Gervais har för femte gången fått äran att hålla i den prestigefyllda galan.

"Men den här gången är verkligen sista gången jag gör det här, vilket skapar förutsättningar för en rolig kväll", har Gervais sagt i ett uttalande, skriver Variety.

Årets Golden Globe är den 77:e i raden, och bland nomineringarna sticker det stora antalet Netflixproduktioner ut. Tre av fem nomineringar i den tunga kategorin årets film – "The Irishman", "Marriage story" och "The two popes" – är producerade av strömningsjätten.

I fjol vann också en Skarsgård

Nattens gala bjuder även på två svenska chanser till vinst. Stockholmsbördige musikproducenten Ilya Salmanzadeh är en av låtskrivarna bakom Beyoncés hit "Spirit" som finns med på soundtracket till nyversionen av "Lejonkungen" och som nu har nominerats till en Golden Globe i kategorin bästa filmlåt.

Galans andra svenskchans har Stellan Skarsgård. Skådespelaren är nominerad i kategorin bästa manliga birollsinnehavare för sin insats i HBO-succén "Chernobyl". I fjol lyckades hans son Alexander Skarsgård kamma hem en Golden Globe för sin roll i tv-serien "Big little lies". Om pappa har samma tur återstår att se.

– Det är kul att komma lite i paritet med Alex, har Stellan Skarsgård tidigare sagt.

Det Johan Renck-regisserade kärnkraftsdramat har ärats med ytterligare tre nomineringar. Skådespelarna Jared Harris och Emily Watson är bägge nominerade för sina prestationer i "Chernobyl", samtidigt som serien tävlar i kategorin bästa miniserie.

Flest nomineringar

Regissören Noah Baumbachs Netflixproduktion "Marriage story" är den film som har flest nomineringar, nämligen sex stycken. På delad andra plats finns Martin Scorseses "The Irishman" och Quentin Tarantinos “Once upon a time in Hollywood” med fem nomineringar vardera.

När det kommer till tv-serier delar "Chernobyl" första platsen med "The crown" och "Unbelievable" som också har fyra Golden Globe-nomineringar vardera.

Golden Globe-galan sänds på TV4 Play. Förgalan startar klockan 01.00 och Golden Globe Awards kl 02.00 . Galan går även att se i efterhand.

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske lagom till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bakom kulisserna på Golden globe-galan

ÄMNEN I ARTIKELN

Golden Globe

Stellan Skarsgård

Ricky Gervais