Han har gjort årets bästa film – och lurat skjortan av Harvey Weinstein

Bong Joon-hos film ”Parasit” vann Guldpalmen i Cannes. Har redan spelat in över en miljard kronor runtom i världen. Och är skyhög favorit att vinna en Oscar för bästa utländska film.
Nu är det dags för Sverige-premiär.
– Så som vår värld ser ut och utvecklas, är det svårt att inte göra filmer om klyftan mellan rika och fattiga, säger han.

Bong Joon-ho och jag träffas under Cannesfestivalen, två dagar innan han tar emot Guldpalmen av juryns ordförande Alejandro González Iñárritu, som förklarade att juryn för en gångs skull var enhällig i sitt beslut. Den sydkoreanske regissören är nyfiken och undrar om jag tror att en svensk publik kommer att förstå hans smått galna hybrid av social satir, svart komedi och thriller.
–Don't worry, säger jag och facit är att filmen överallt där den haft premiär blivit en braksuccé och nyligen fick den tre Golden Globe-nomineringar.
– Historien om en fattig familj som infiltrerar en stenrik familj, är så klart politisk. Men på mitt sätt, säger Bong Joon-ho.
– Jag avskyr tydliga budskapsfilmer. Jag är en genreregissör. ”Snowpiercer” (2013) handlade också om klasskamp, men den var samtidigt förklädd till ett spännande sci fi-drama, säger han.
– Det var när jag klippte den filmen jag fick idén till ”Parasit”. En gång när jag var ung jobbade jag själv som lärare åt ett rikemansbarn. Jag blev väldigt fascinerad av familjens lyxiga villa. Så jag bestämde mig för att göra en historia om rika och fattiga, som man väl kan säga sedan spårar ur på ett inte helt förväntat sätt… (skratt)
Både lyxvillan och hela det kvarter där filmens fattiga familj bor byggdes upp i en filmstudio i Seoul. Bong Joon-ho tillhör tillsammans med regissörer som Park Chan-wook, Lee Chang-dong och Kim Jee-woon den generation som får stora resurser i Sydkoreas blomstrande filmindustri.
Han är måttligt lockad av Hollywood.
– Jag har en bra erfarenhet när jag gjorde ”Okja” åt Netflix, de gav mig fullständig frihet. Och en dålig när Harvey Weinsteins bolag skulle lansera ”Snowpiercer” i USA. Han ville klippa om filmen totalt. Förstöra den. Han var tokig på en scen med en fisk. ”Vem fan vill se en jävla fisk i en thriller?”, sa han. Jag låtsades gråta och sa att min fattiga far som är fiskare skulle bli knäckt om den togs bort. ”Familjen är viktig, behåll scenen”, sa han då.
Är din pappa fiskare?
– Skojar du? Han är grafisk designer. Har väl aldrig fiskat, vad jag vet. Det har ju inget att göra med vad Harvey Weinstein nu är anklagad för, men jag är ändå jättestolt över att ha lurat skjortan av honom.

Namn: Bong Joon-ho.
Ålder: 50.
Bor: Seoul, Sydkorea.
Familj: Hustru, 23-årig son.
Aktuell: ”Parasit” har Sverige-premiär fredag 20 december.

Bong Joon-ho om…

… vad han säger om Hollywood erbjuder honom att göra en påkostad superhjältefilm:
– Nej, tack. Några Captain America-filmer var visserligen helt ok. Men det är en konstig fobi jag har. Jag står inte ut ens med tanken på folk klädda i för tajta kläder. Så att göra en hel film med superhjältar i tajta dräkter… i så fall måste det bli en superhjältar-i-snygga-kostymer-film (skratt).

… om sina favoritregissörer:
– Det syns kanske inte i filmen, men när jag gjorde ”Parasit” hade jag tre regissörer som inspiration: sydkoreanska legendaren Kim Ki-young, Claude Chabrol och så finns väl alltid Alfred Hitchcock där i bakgrunden.

Publisert:

LÄS VIDARE