Claes Malmberg om prostatacancern: Blev impotent

Upptäcktes av en slump

Claes Malmberg.
Claes Malmberg.

Claes Malmberg berättar för första gången att han drabbats av prostatacancer.

I ”Fördomspodden” pratar han om hur sexlivet påverkats av sjukdomen, och hoppas att det kan hjälpa andra.

– Det ligger en stor skuld hos män och det ligger också en stor sorg givetvis hos män, säger skådespelaren i ”Fördomspodden”.

Det är två år sedan komikern och skådespelaren Claes Malmberg, 61, drabbades av prostatacancer.

Men det är först nu han berättar om det offentligt.

– Det är ju så här att jag har ju haft prostatacancer vilket innebär att jag är impotent, vilket man blir efter operationen, säger han i ”Fördomspodden”.

Claes Malmberg sätter upp ”100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann” på Tjolöholms Slott.
Claes Malmberg sätter upp ”100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann” på Tjolöholms Slott.

Fick cancerbesked mitt i pandemin

Det hela upptäcktes av en ren slump, eller snarare flera slumpartade situationer.

En kompis till Malmberg uppmanade honom att besöka läkare, läkaren skickade av säkerhetsskäl Malmberg till en urolog, men väl där upptäckte de att han hade prostatacancer.

– Det var precis i början av pandemin, då var sjukvården så belastad. Så hade jag sådan fruktansvärd tur att jag långt tidigare hade beställt en privat sjukförsäkring som jag inte visste att jag hade, säger Malmberg.

Tack vare försäkringen blev han opererad inom bara några veckor.

– Det hade aldrig inträffat om jag inte hade haft den privata sjukförsäkringen, som jag egentligen är motståndare till att man kan teckna, men i mitt fall var det min smala lycka. Så det var så mycket tillfälligheter som gjorde att allt gick så bra som det gjorde, säger Malmberg.

Claes Malmberg med flickvännen Janiana Mafra Panchero Silva.
Claes Malmberg med flickvännen Janiana Mafra Panchero Silva.

Sexlivet påverkas

Skådespelaren berättar att han i dag mår bra och att han går på regelbundna kontroller. Det som påverkas mest är sexlivet.

– Jag brukar säga det nu till min flickvän att vi har inte ett heterosexuellt förhållande utan hon får se mig som en lesbisk partner numera. Och så får vi försöka ta oss igenom det tills man kommer till en punkt där allt det där återbildas igen.

Direkt efter att man opererat prostatan kan man förlora förmågan att få stånd. Det beror på att nerverna som styr erektionen finns runt prostatakörtelns kanter.

Claes Malmberg tycker att det är viktigt att ta upp just sexbiten och hoppas att det ska kunna hjälpa andra män som drabbats av prostatacancer.

– Jag tror att det är viktigt när man pratar om en sådan sjukdom att man pratar om detta också, för det ligger en stor skuld hos män och det ligger också en stor sorg givetvis hos män. Varför jag säger det är för att jag vill understryka att det är en av konsekvenserna av sjukdomen.

Claes Malmberg.
Claes Malmberg.

Claes Malmberg: ”Allting går att lösa”

Men med hjälpmedel går det att ha ett fungerande sexliv även efter att man opererat prostatan.

– Allting går att lösa i dag men det är klart att det är lite besvärligare, men det är som det är. Vissa saker kan man inte göra så mycket åt. En dag står den kanske igen och gör den inte det får jag försöka leva mitt liv efter bästa förmåga, säger Claes Malmberg.

Publisert:

LÄS VIDARE