SVT:s julvärd Tareq Taylor bryter med kaffemärket – efter kritiken

”Julvärdskapet är viktigt för mig och jag vill inte att det ska bli smittat”

Tareq Taylor bryter samarbetet med Nescafé.

Kaffemärkets ägare, Nestlé, bojkottas av Vårdförbundet.

– Jag förstår problematiken och lägger det här samarbetet på hyllan, säger han till GP.

Kocken och matprofilen Tareq Taylor, 52, är aktuell som årets julvärd i SVT. Sedan februari i år är han också ambassadör för snabbkaffemärket Nescafé.

Tareq Taylor.
Tareq Taylor.

Bojkottas

Märket ägs av livsmedelsjätten Nestlé som ofta uppmärksammas för sin marknadsföring av bröstmjölksersättning i tredje världen, i strid med WHO:s 40-åriga barnmatskod.

Därför bojkottas Nescafé av Vårdförbundet i Sverige som menar att bröstmjölksersättning i fattiga länder bidrar till att 1,5 miljoner barn dör – varje år.

Till branschtidningen Resumé har Tareq Taylor sagt att Nescafé är ett företag med sunda värderingar.

Tareq Taylor.
Tareq Taylor.

”Viktigt för mig”

Göteborgs-Posten har konfronterat både Tareq Taylor och SVT rörande samarbetet med Nescafé.

För SVT:s del ser man ingen konflikt mellan Taylors uppdrag som julvärd och reklamjobbet. Men Tareq Taylor väljer ändå att bryta samarbetet, efter informationen från GP om att Nescafé och Nestlé kan uppfattas som problematiska.

– Jag förstår problematiken och lägger det här samarbetet på hyllan. Julvärdskapet är viktigt för mig och jag vill inte att det ska bli smittat, eller kunna ifrågasättas, säger han till GP.

Han fortsätter:

– Här har jag hamnat i kläm mellan två bolag och jag förstår att Nestlé-kopplingen kan få en negativ påverkan på allt jag gör.

Publisert:

LÄS VIDARE