Felix Herngren: Jag och Sven kom väldigt nära varandra

Berättar om sorgen efter Wollter

Publicerad 2022-04-05

Han är aktuell med ”Dag för dag” – filmen som blev det sista Sven Wollter gjorde innan sin bortgång.

Felix Herngren minns den folkkäre skådespelaren med värme.

– Det är så svårt att greppa att Sven är borta. 

Du är aktuell med ”Masked singer”, hur känns det att vara tillbaka i juryn?

– Jättebra! Det har varit en rolig inspelningsperiod. Man åkte till jobbet och hade skitkul i några timmar.

Handen på hjärtat. Är den här säsongen bättre än den förra?

– Jag tycker faktiskt det. Det är svårare ledtrådar och ännu roligare spridning på de som är med. Produktionsgänget har också gjort ett jäkla bra jobb i år med alla filmer och ledtrådar. Dräkterna är också ytterligare ett snäpp upp mot förra året.

Vad tror du är hemligheten bakom succén?

– Det är ett optimalt familjeprogram om man tycker om att leka ihop. Alla kan vara med på samma villkor. ”Alla mot alla” och ”På spåret” är också superkul, men är man inte allmänbildad är det ganska svårt. Då sitter man där och känner sig lite dum i huvudet.

Felix Herngren.
Felix Herngren.

Hur mycket tjatar kidsen på dig att avslöja vilka som gömmer sig bakom maskerna?

– Haha! Det är ett jävla tjat. Men min fru Clara är nästan värre än barnen och det blir alltid ”säg bara till mig”. Men jag säger ingenting, jag håller käften.

I dagarna har din film ”Dag för dag” premiär på C More som också blev det sista Sven Wollter gjorde innan han gick bort 2020?

– Jag har gått och hållit på den här filmen väldigt länge, den blev ju klar för två år sedan. Det känns märkligt att ha haft den i en låda med tanke på allt som hänt i världen och Svens bortgång. Att inte få ha med honom i det här ögonblicket är jättetråkigt.

Sven Wollter och Felix Herngren under inspelningen av ”Dag för dag” i Kroatien.
Sven Wollter och Felix Herngren under inspelningen av ”Dag för dag” i Kroatien.

Vad hade du och Sven för relation?

– Vi hade en jättefin relation. Den var hundra procent yrkesmässigt, men vi kom väldigt nära varandra och hade ständiga samtal under inspelningsperioden. Det är så svårt att greppa att han är borta. Sven var en helt fantastisk skådespelare och helt outtröttlig och med en enorm energi. Jag såg nyligen filmen och blev väldigt tagen av hans prestation. Ibland kan man märka att folk som har jobbat många år inom yrket kan komma med otroligt bra förslag som ofta handlar om förenklingar av scener och repliker. Sven var fenomenal på att göra saker till något mindre, men som ändå blev bättre. Han kunde också säga allt med bara ögonen på ett sätt som andra har svårt att göra.

– Men Sven hade ett fint liv och som jag kände det var han inte rädd för döden, däremot tyckte han inte det var så kul att bli gammal. Sven blev lite ilsk om man försökte hjälpa honom med en hand eller så, då fräste han ifrån.

När träffade du honom sista gången?

– Det var precis innan julen 2019. Vi skulle egentligen ha gjort ett ljudpålägg med honom som man ofta gör, men då hade pandemin precis börjat och vi beslöt oss för att behålla alla repliker.

Avslutningsvis. Hur ser det ultimata fredagsmyset ut förutom att titta på dig själv i ”Masked singer”?

– Haha! Då blir det en god köttbit från Östermalmshallen som jag grillar ute på landet. Det gör jag i ur och skur. Jag umgås förstås också med mina barn och min underbara fru. Det är en ultimat fredag.

LÄS VIDARE