Alec Baldwin

Uppgifter: De sköt skarpt på ölburkar före tragedin

Av: 

Hans Österman

NÖJE

Vapnet som dödade fotografen Halyna Hutchins användes bara timmar före tragedin.

Några medlemmar ur filmteamet sköt på ölburkar med skarp ammunition, enligt The Wrap.

De nya uppgifterna kan bli en central pusselbit i polisutredningen.

Halyna Hutchins, 42, dog under repetitionerna av en scen till västernfilmen ”Rust” i torsdags.

Skådespelaren Alec Baldwin backade ur en uppbyggd kulisskyrka av trä och siktade mot kameran med en revolver när ett skott brann av.

Polisen i New Mexico har sedan dess hållit flera förhör och inlett en intensiv utredning av olyckan. En av de viktigaste frågorna är hur skarp ammunition kunde hamna i revolverns magasin.

”Sköt på ölburkar”

Nu skriver den amerikanska nöjessajten The Wrap att vapnet användes av filmteamets personal på torsdagsmorgonen, bara några timmar före tragedin.

En källa på insidan uppger för The Wrap att några medlemmar ur produktionen tog med sig flera revolvrar som skulle användas som rekvisita. De gick iväg och sköt skarpt på ölburkar för att fördriva tiden.

Halyna Hutchins dog i skottlossningen under filminspelningen.

Uppgifterna, som även refereras av CNN, har hittills inte bekräftats officiellt. När The Wrap ber om en kommentar hänvisar de ansvariga för filmen till ett tidigare uttalande om att ”säkerheten går först”.

Ropade ”cold gun”

Det är känt sedan tidigare att tre revolvrar användes som rekvisita av filmteamet. De låg i en trälåda utanför kulisskyrkan och vapenspecialisten Hannah Gutierrez Reed, 24, ansvarade för hur de hanterades. Hon var ny i rollen och gjorde sin blott andra filmproduktion som huvudansvarig för vapensäkerhet.

Det var dock regiassistenten Dave Halls som gav vapnet till Alec Baldwin precis före den dödliga repetitionen. Han ropade då ”cold gun”, ett uttryck som ska garantera att vapnet varken innehåller skarp eller lös ammunition och därmed är ofarligt att använda.

”Kyrkan” på inspelsningsplatsen på Bonanza Creek Ranch i Santa Fe.
Alec Baldwin lade ut den här bilden på sig själv inför inspelningen. I filmen spelar han brottslingen Harland Rust som hjälper sitt 13-årige barnbarn att fly rättvisan efter att han dömts till hängning efter att av misstag ha dödat en ranchägare.

På torsdagskvällen uppgav CNN att Dave Halls så sent som 2019 sparkades från en annan filmproduktion efter en incident med ett vapen. Det ”avfyrades oväntat” och en ljudtekniker fick kontrollera hörseln på sjukhus efter smällen.

”Gav vapen till 11-åring”

Även Hannah Gutierrez Reeds historik ifrågasätts nu i amerikanska medier. The Daily Beast uppger att inspelningarna av hennes förra film stoppades efter att hon gav ett vapen till en 11-årig barnskådespelare.

– Hon var lite slarvig med vapnen och viftade runt med dem titt som tätt. Det var ett par gånger då hon laddade dem med lösa skott på ett sätt som vi tyckte var osäkert, säger en uppgiftslämnare som deltog i produktionen.

Enligt det amerikanska skådespelarfackets säkerhetsföreskrifter ska vapen som används i filmer testavfyras före varje användning. Två källor i teamet bakom ”Rust” kritiserar nu Dave Halls för att han inte kontrollerade revolvern innan han gav den till Alec Baldwin.

– Han skulle vara vår sista livlina och han svek oss, säger en av uppgiftslämnarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

3 för 2 på damtrosor hos Lindex! Få den billigaste på köpet. Rabatten dras av i kassan. Handla här

Lindex

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisens fynd: Livsfarlig mix av kulor i revolvern

ÄMNEN I ARTIKELN

Alec Baldwin

New Mexico

Vapen

Film