Rowan Atkinson har inte begravt Mr Bean

Öppnar för ny film – efter ”Kommissarie Maigret”

LONDON. ”Mr Bean”-ikonen är tillbaka – som kommissarie i en ny deckarserie.

Men efter den allvarliga rollen öppnar han för comeback som klant.

– Vi har pratat om att göra en ny ”Mr Bean”-film som vi skulle kunna kalla ”Gamle Bean”, säger Rowan Atkinson, 62.

Han har blivit världskänd som superklanten Mr Bean. Nu är Rowan Atkinson, 62, tillbaka – som kommissarie. Engelsmannen, som med ”Kommissarie Maigret” på Tv4 gör sin första tv-serie på 20 år, har också spelat humorroller som ”Svarte orm” och ”Johnny English”. Nu är det allvarliga franska morddraman som gäller, men Atkinson tycker inte att steget från pajas till polis är speciellt långt.

– Seriositeten var inget problem för mig alls, för jag är en väldigt allvarlig person, säger han. 

– Jag ser att spela en allvarlig eller en komisk karaktär som samma arbete. Man använder lite olika muskler när man spelar en komisk karaktär, men generellt sett så är reglerna desamma.

Atkinson menar att den lågmälda fransmannen Jules Maigret är närmre hans egen personlighet än någon annan roll han gjort. 

– Jag har alltid känt mig mer bekväm med att spela karaktärer som är mer avlägsna mig själv och min personlighet. Jag har alltid velat bära en mask, säger han.

Den gråhårige skådespelaren som tar emot Nöjesbladet på agenturen i London menar allvar. Masken är av - och privat är han väldigt långt från sina humorkaraktärer. Detta är en av två intervjuer han ska komma att göra under året inför seriens premiär och han tackar artigt nej till en bylinebild eftersom han inte gillar att fotograferas. I november 2015 skilde sig Atkinson och exfrun Sunetra Sastry efter 25 år som gifta - i en 65 sekunder lång rättsprocess. Några veckor efteråt ska humorikonen ha flyttat in med nya flickvännen Louise Ford, 33, som han nu dejtat i tre år. Men frågor om privatlivet är under intervjun strängt förbjudna.

Jag är aldrig glad över det jag gör

”Kommissarie Maigret”, som utspelar sig i 50-talets Paris, filmades i Budapest under hösten 2015. Serien i två delar baseras på böckerna av belgaren Georges Simenon och idén om den kom upp när produktionsbolaget ville spinna vidare på succén med nordiska kriminalserier.

– Det som jag lärt mig från serier som ”The Killing” är att man från publikens håll måste investera i kommissarien. Tittaren måste vilja att de ska lyckas, säger Atkinson. 

Han har sett några korta klipp av ”Wallander”-filmerna men tycker att det är bättre att inspireras av Simenons böcker, som han är ett stort fan av.

Slog igenom i ”Inte aktuellt” 1979

Atkinson slog igenom med nyhetshumorshowen ”Inte aktuellt” 1979. Därefter har det blivit ett tjugotal filmer och minst lika många tv-framträdanden med klassiker som ”Mr Bean”, ”Svarte orm” och ”Johnny English”. Han tittar gärna på sina gamla serier – men minns samtliga inspelningar med vånda.

– Oavsett om det rör sig om en allvarlig roll eller en komisk karaktär så tycker jag att det är väldigt stressigt och svårt att filma, säger han. 

– Jag är aldrig glad över det jag gör, vill alltid göra en extra tagning och är väldigt sällan nöjd. Jag önskar att jag kunde säga att det är det allvarliga som är svårare, men jag har upplevt att ”Mr Bean”-filmerna, ”Johnny English”-filmerna och ”Svarte orm” varit lika svåra.

Inte ens när ”Mr Beans semester” spelades in i franskt sommarklimat så trivdes engelsmannen.

– Vi var i Paris i fyra veckor och i Provence och i Cote d’azure i fem, så man skulle kunna tänka sig att det måste ha varit en dans på rosor, men jag minns det bara som svårt, utmanande och stressigt.

Utöver ett inhopp på OS-invigningen i London 2012 så har Mr Bean inte synts till sedan den filmen kom 2007. Men Atkinson, som tidigare sagt att ”någon i 50-årsåldern som är barnslig blir lite tragiskt”, öppnar för en comeback. 

– Jag har ingen ambition att bara göra allvarliga roller från och med nu, och även om ”Mr Bean” pensionerats i stort så ska man aldrig säga aldrig igen, säger han.

– Han kan komma tillbaka och (medskaparen) Richard Curtis kom med idén för en ny ”Mr Bean”-film som vi skulle kunna kalla ”Gamle Bean”. Det skulle vara roligt att ha restriktionerna av att vara till åren och se vad för slags humor man kunde få ut av det. Ålder kan vara väldigt roligt.

Atkinson säljer lyxbil – för 100 miljoner
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN