Markoolios tårar i "Parneviks"

Berättar om relationen till pappa: ”Nu blev det tungt”

1 av 3
NÖJE

I säsongspremiären av ”Parneviks” berättar Markoolio om uppväxten.

Märkbart tagen berättar han om sin frånvarande pappa.

– Nu blev det tungt, för jag har ju stängt av. Och nu är vi där och skrapar.

I kvällens premiäravsnitt av ”Parneviks” i TV3 är Marko ”Markoolio” Lehtosalo gäst, tillsammans med Börje Salming och hans fru Pia. I programmet blir Markoolio tårögd när han berättar om sin uppväxt.

– I lägenheten där vi bodde var det is längs kanterna, längs golvet, så jag sov med vantar och mössa. Det var väldigt enkelt, med mindre standard i Finland, säger han i programmet.

Åkte tillbaka till Finland

Han berättar om flytten till Sverige, och hur pappan lämnade familjen för att åka tillbaka till Finland. Nästa gång han träffade sin pappa var han 15 år.

– Förklarade han varför?, frågar Börje Salming i programmet.

– Nu blev det tungt, för jag har ju stängt av. Och nu är vi där och skrapar. Jag har inte frågat, och det är kanske fegt av mig, säger en tårögd Markoolio.

– Det är ju självförsvar. Man måste ju överleva. Man har ju hundratusen gånger när man saknar den här pappan vid olika tillfällen. Min pappa dog i en bilolycka när jag var fyra, säger Pia Salming.

”Man fick aldrig gråta”

Frånvaron av pappor var något som paret Salming pratade om när de möttes, berättar Pia i programmet. Även Börje Salming hade en liknande historia, med en pappa som omkom i en gruvolycka då han var fem år gammal. Erland Salming dog tragiskt i gruvan där han arbetade, när han fastnade i ett transportband och skadade huvudet, endast 35 år gammal.

– Man visade aldrig att man grät eller var ledsen. Man fick aldrig gråta. Jag var 30–40 år när jag insåg jag att jag fick gråta – jag har varit brutal mot mig själv, säger Börje Salming i ”Parneviks”.

ARTIKELN HANDLAR OM