Lisa Nilsson får medalj av kungen

avLouise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Amanda Lindgren / AFTONBLADET
Lisa Nilsson ska personligen få ta emot en medalj av kungen.

Prisas för sin konstnärliga insats

Lisa Nilsson ska personligen få ta emot en medalj av kungen.

Anledningen är att hon tackas för sina konstnärliga insatser.

– Jag är glad, stolt och överraskad, säger hon till Nöjesbladet.

Den svenska sångerskan Lisa Nilsson kommer i början av februari att få ta emot en medalj av den svenska kungen, Carl XVI Gustaf.

Medaljen är en så kallad Litteris et Artibus och delas enligt hovet ut för framstående konstnärliga insatser inom inom främst musik, scenisk framställning och litteratur. På latin betyder Litteris et Artibus vetenskap och konst.

”Är stolt”

Enligt ett pressmeddelande från hovet får Nilsson medaljen för framstående konstnärliga insatser som sångerska och kompositör.

– Jag är glad, stolt och överraskad. Det känns stort att bli en i raden som får medaljen enligt gammal historisk tradition. Någon annan direkt betydelse för den nog inte med sig, så som att den skulle komma att påverka min karriär eller mitt artisteri i övrigt, men att jag uppmärksammas för det jag åstadkommit hittills känns väldigt fint, skriver hon till Nöjesbladet i ett sms.

Fler pristagare

På Twitter har Lisa Nilsson publicerat en bild på det brev som hon mottagit från Hovet.

I brevet står bland annat att kungen personligen kommer att överräcka medaljerna i närvaro av drottning Silvia och att pristagarna tillåts ta med sig en gäst.

– Jag kommer att ta med mig min äldsta väninna Ketty till ceremonin, hon har funnits i mitt liv under de drygt 25 år jag varit verksam artist och jag gissar att vi firar på tu man hand med en trevlig lunch i Gamla stan någonstans. därefter hämtar jag döttrarna i skola och förskola som vanligt.

Bland de andra pristagarna finns bland annat operasångerskan Ann Hallenberg och skådespelerskan Elin Klinga.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM