Gunilla Perssons strid mot Stoppa Pressarna – tårarna i rätten

Har stämt sajten för grovt förtal • Daniel Nyhlén: ”Justitiemord”

Uppdaterad 2024-06-17 | Publicerad 2024-06-03

Gunilla Persson stämde sajten Stoppa Pressarna för förtal.

Under rättegången brast Gunilla Persson i tårar och riktade hårda ord mot Daniel Nyhlén.

– Du är vidrig, du borde skämmas, sa hon riktad mot honom.

Gunilla Persson, 65, har i dagarna rest från Los Angeles till Sverige för att möta sajten Stoppa Pressarnas ansvarige utgivare Daniel Nyhlén, 48, i rätten.

Hollywoodfrun har stämt Nyhlén för grovt förtal och under måndagen genomfördes huvudförhandlingen.

Gunilla Persson på plats i rätten.

Den började med att båda lade fram sin sakframställan – och på eftermiddagen föll Gunilla Persson i tårar när hon beskrev hur det varit att framställas som ”dålig mor” och ”djurplågare” i artiklarna.

– Det skär i hjärtat. Det finns kanske folk som tror på det när de läser.

Hon blir också stoppad av rätten när hon under förhöret med Nyhlén utbrister:

– Du är vidrig, du borde skämmas, sa hon riktad mot honom.

Nyhlén förklarade att han står bakom sina publiceringar, men beklagar om Persson blivit ledsen. Han säger till Aftonbladet att han ”kan förstå” att man ”kan reagera på rubriker och ta illa vid dem”.

Gunilla Persson och Mark Safaryan på plats i rätten.

Daniel Nyhlén.

Mark Safaryan och Gunilla Persson på plats i rätten.

Över två år lång process

Processen fram till att det enskilda åtalet nu prövas har varit lång och inleddes för två år sedan. Det hela handlar om tre artiklar som sajten publicerat under 2020 och 2021 där Persson menar att hon blivit utmålad som dömd bidragsfuskare, en djurplågare och för att vara en dålig mamma.

I en av artiklarna stod det att Persson ”blivit stoppad vid gränsen till Sverige” och att hon ”riskerat att gripas av polis på Arlanda”.

– Det är ju liksom taget från någon mer eller mindre drogpåverkad person som tror att detta är sanning, säger Gunilla Persson.

Daniel Nyhlén

Mark Safaryan och Gunilla Persson på plats i rätten.

Gunilla Persson på plats i rätten.

Inför rättegången meddelade Perssons advokat att de yrkar på tre månaders fängelse för grovt förtal och 50 000 i skadestånd. Under rättegången meddelade Gunilla Persson och hennes advokat att de i stället yrkar på en månads fängelse.

– Det är verkligen inte för att jag ska få publicitet utan det är för att vi ska sänka denna man och få honom att stoppa pressarna. Jag är mycket mer än hoppfull. Jag är bergsäker på en seger, säger hon.

Gunilla Persson i rätten

Kändisadvokaten: ”Häxjakt”

Persson företräds av kändisadvokaten Mark Safaryan, 37, och under lördagen träffades de för att förbereda sig inför rättegången. Dessutom passade de på att ta en båttur i den varma sommarsolen, något de båda lagt ut på sociala medier.

Mark Safaryan säger att anledningen till att de yrkar på fängelse för Stoppa Pressarnas ägare är den stora spridning artiklarna fått.

Den häxjakt som man har bedrivit baserad på de här falska anklagelserna om påstådd brottslighet har också orsakat Gunilla avsevärda förluster i form av förlorade arbetsintäkter, säger Safaryan.

Gunilla Persson på lunchpaus under rättegångsdagen.

Mark Safaryan och Gunilla Persson.

Från början lämnade Gunilla Persson in ett skadeståndskrav på 500 000 kronor. Nu yrkade hon i stället på bara 50 000 kronor

Det skadestånd som vi till slut valt att yrka på är så kallad kränkningsersättning och det motsvarar beloppsmässigt 50 000 kronor. Gällande de 500 000 kronor som du nämner. Det har varit aktuellt men vi har bestämt att inte ta med den grunden till förhandlingsbordet på grund av att vi har ansett att det finns andra intressen som är mer skyddsvärda än det beloppet, säger Mark Safaryan.

Sverige har ju oerhört starka yttrandefrihetsgrundlagar. Hur har ni tänkt kring det gällande den här stämningen?

– Grundlagsskyddet ska inte utnyttjas av aktörer som vill tjäna pengar på brottslighet. Daniel Nyhlén bedriver sin sajt på ett sätt som är helt oförenligt med det regelverk vi har i Sverige, säger Mark Safaryan.

Gunilla Persson.

Nyhlén nekar till grovt förtal

Stoppa Pressarnas ägare och ansvariga utgivare Daniel Nyhlén bestrider att han gjort sig skyldig till grovt förtal. Och han är inte särskilt orolig över att bli dömd.

– Det här är ett mål som vi kommer vinna, det är jag helt övertygad om. Ur mitt perspektiv är det inte så mycket ”Gunilla Persson mot Stoppa Pressarna och Daniel Nyhlén” utan det här är ett mål om ”Gunilla Persson mot den svenska yttrandefriheten”, säger han.

Mark Safaryan.

När Nyhlén anmäldes för förtal av Gunilla Persson beslutade justitiekanslern att förundersökning inte skulle inledas, detta då fallet inte ansågs ligga i allmänhetens intresse. Efter det har Persson drivit ärendet som enskilt åtal och målet är ett tryckfrihetsmål.

I september nekades Nyhlén så kallad ansvarsfrihet av tingsrätten vilket innebär att målet kunde gå vidare till huvudförhandling med jury, rapporterar Dagens Media. Något som beskrivits som en delseger för Gunilla Persson.

Ansvarsfrihet innebär att en ansvarig utgivare ska vara fri från ansvar om materialet, i detta fall de tre artiklarna, är över ett år gamla och tas bort inom två veckor efter delgivning. Tingsrätten ansåg att Nyhlén medvetet undanhöll sig delgivning i ett år. Något han själv nekar till att han gjort.

Daniel Nyhlén år 2011.

Anser sig berövad på sina rättigheter

Nyhlén menar att han blivit berövad sina grundlagsskyddade rättigheter då han inte ges ansvarsfrihet och kallar det för ett ”justitiemord”. Samtidigt har han accepterat att det blir en rättegång.

Jag tycker faktiskt det är ganska bra nu att vi får se om hennes absurda anklagelser håller. Nu kommer det här att prövas och det tycker jag är bra.

Artiklarna som målet handlar om har ni ju tagit bort. Var de då försvarliga att publicera?

– Vi är ett litet medieföretag och allt som är på våra servrar kostar pengar. Vi gör en utrensning ungefär vartannat år då vi lyfter bort ett antal hundra artiklar från servrarna för att det kostar oss pengar att ha de här artiklarna med alla de här bildspelen uppe.

– Jag tror vi gjorde den senaste rensningen i juni 2022, då åkte de här tre artiklarna och anledningen är rätt enkel. Folk klickar inte på dem. De tre artiklarna togs bort innan jag blev delgiven.

Var det som stod i artiklarna om Gunilla Persson sant enligt dig?

– Jag menar att vi hade skälig grund för att publicera de här uppgifterna. Har man skälig grund för en uppgift som publicist enligt de lagarna som finns ska man inte dömas för ansvar.

”Oprofessionellt och skrattretande”

Att Persson och hennes advokat Safaryan yrkar på fängelse för Nyhlén kallar han för skrattretande.

– För det första så är det oprofessionellt att agera på det sättet för det har inte yrkats i målet. Och nummer två så är det skrattretande. Han gör ju det här precis som Gunilla för att han vill ha rubriker hos er, säger Nyhlén.

Rättegången mellan Gunilla Persson och Daniel Nyhlén pågår under måndagen i Stockholms tingsrätt.

Eftersom det är ett enskilt åtal kommer förloraren få stå för rättegångskostnaderna. En tryckfrihetsjury kommer att ta ställning till om artiklarna utgjort förtal. Om Daniel Nyhlén frias är målet över. Men om juryn anser att brott har begåtts går målet vidare till juristdomare som då måste ta ställning i målet.

Juryns beslut efter förhandlingen

Efter måndagens huvudförhandling mellan Gunilla Persson och Stoppa Pressarna menar juryn att Daniel Nyhlén frias i två av tre prövningar av grovt förtal. Vad gäller en av publiceringarna bedömde juryn att Nyhlén gjort sig skyldig till endast förtal men inte grovt förtal som Persson yrkat på.

Slutgiltigt besked och eventuell påföljd lämnas inom två veckor efter att juristdomarna gjort sin bedömning.

ANNONS