Per Andersson (skådespelare)

Trots braksuccé – musikalen ”The book of mormon” tvingas lägga ned

Producenten: ”Vi blev förvånade att höra att de tagit detta beslut”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Så gott som utsålt kväll efter kväll. Ändå tvingas succémusikalen ”The book of mormon” att lägga ned i förtid.
Skälet är att rättigheterna för alla utländska uppsättningar plötsligt dras tillbaka.

Ända sedan premiären i januari i år har musikalen, skapad av Trey Parker, Matt Stone (duon bakom tv-serien ”South Park”) och Robert Lopez, gjort braksuccé på Chinateatern i Stockholm.
Och den svenska uppsättningen med Linus Wahlgren och Per Andersson som mormonmissionärer på uppdrag i Uganda, var den första egna versionen i världen av Broadway-framgången. Danmark och Norge har följt efter. Men nu är det snart slut på det.

Oklart varför man lägger ned

Rättighetsinnehavarna har bestämt sig för att inte låta andra länder göra egna versioner. Skälet är oklart. Kanske vill de skicka ut egna uppsättningar på turné runtom i världen.
– Vi blev förvånade att höra att de tagit detta beslut. Vi hade önskat kunna spela den ännu längre och i andra städer i Sverige, säger producenten Nanette Hayes.

”Gör som Jesus – lägger ned vid påsk”

Snart, 24 oktober, släpps biljetterna till vårens föreställningar, som blir de sista. Allra sista gången ”The book of mormon” spelas på svenska blir 24 mars nästa år.
– Vi gör alltså precis som Jesus gjorde, lägger ner vid påsk. Jag hade gärna åkt ”hem” med musikalen till Göteborg, för att spela för alla goa människor där också, säger Per Andersson.
– Det är en extremt rolig föreställning att spela och mottagandet av publiken har varit överväldigande. Jag hade gärna spelat ett bra tag till, säger Linus Wahlgren.
Trots att det är en elak religiös satir om mormonkyrkan, tycker de, ironiskt nog, också att beslutet är tråkigt. Svenska Mormonkyrkan har stått utanför teatern varje helg och delat ut gratisbiblar.
– Paradoxalt nog har musikalen fört med sig att många fler vill ta reda på hur det är ”på riktigt”, säger kyrkans informationschef Ingrid Nilsson.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Mångmiljardindustrin ”Mamma Mia!”

ÄMNEN I ARTIKELN

Per Andersson (skådespelare)

Linus Wahlgren

Musikal

South Park