Masked singer (tv-program)

Kända tv-profilen fick lämna ”Masked singer”

Ledtrådarna, låtarna och panelens gissningar – här är allt om första avsnittet av TV4:s nya tv-show

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Det blev pingvinen som fick lämna ”Masked singer”.

Tack vare ledtrådar som ”svinbra låt” och ”PPPP” lyckades panelens Pernilla Wahlgren dessutom lista ut vem som gömde sig bakom masken.

Här är ledtrådarna – och alla gissningar.

Under David Hellenius ledning framträdde sex kändisar förklädda till de fantasifulla karaktärerna Godisautomaten, Jokern, Enhörningen, Monstret, Sjöbjörnen och Pingvinen i TV4:s nya fredagsunderhållning ”Masked singer”.

Med hjälp av ledtrådar gissade kändispanelens Felix Herngren, Nour El-Refai, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren på att alla från Johnny Logan och Agnes Carlsson till William Spetz och Henke Lundqvist kunde gömma sig bakom maskerna.

Men till slut blev det Pingvinen som tvingades lämna tävlingen och därmed ta av sig sin mask, till Pernilla Wahlgrens förtjusning som gissat helt rätt.

– Det är roligt att vara pingvin men det är väldigt varmt, den här dressen hade passat på Antarktis där de lever, sa personen som dolde sig under masken när dennes rätta identitet avslöjats.

Varning för spoilers om du fortsätter läsa, för här är ledtrådarna och panelens gissningar.


Godisautomaten

Godisautomaten

 • Låt: Christina Aguileras ”Candyman”
 • Möjliga ledtrådar: Penntroll, ekorre, grisar
  – Jag bjuder gärna på mig själv och om man trycker på rätt knapp så kan man få en ordentlig överraskning. Jag var nog aldrig en av de heta killarna, mormor tyckte jag såg ut som en tjej och när andra gick på disco, ja då stod jag i disken. När jag var tonåring vann jag en talangjakt och blev upptäckt av självaste Bert Karlsson. Skivkungen tyckte att jag skulle ringa honom, men jag glömde att skriva ner hans telefonnummer. Jag har skrivit hundratals låtar och spelat massa instrument. Jag har till och med sjungit i Globen. Det här med att höras men inte synas, det har jag provat förut.
 • Panelens gissningar
  Pernilla Wahlgren: Jobbat med radio, sjungit i Globen, skrivit mycket låtar. Min gissning är Wille Crafoord.
  Felix Herngren: Sveriges största godisgris är ju Göran Persson. Men jag tänkte mer på Darin. Han är ju väldigt söt, han gillar godis, ganska ung.
  Nour El-Refai: Jag fastnar i att det är en väldigt ung person och sen fastnade jag i att personen nämnde sin mormor. Jag började direkt tänka på William Spetz, han ser ju också ut lite som ett litet litet troll.
  Måns Zelmerlöw: Jag fick en hälsning i klippet där jag kallades Mums-mums och den som myntade det var Kristian Luuk och långsmal stämmer ju väldigt väl igen på Kristian Luuk.
 • En sista ledtråd:
  – Det skulle inte vara fel att kalla mig för en gold digger.

Jokern

Jokern

 • Låt: Lalehs ”Goliat”
 • Möjliga ledtrådar: äppelskrutt, spelkort
  – Jag har alltid varit lite av gängets skämtare. jag ville bli artist redan som barn. När jag var nio så hörde jag av mig till en tv-kanal och bad om att få sjunga och i min tv-debut sjöng jag en låt om en ledsen krokodil. Jag ställdes tidigt inför ett svårt val, så jag nästan började gråta. Var det verkligen sången som var min framtid? Jag fick veta att min stora dröm inte var möjlig. Jag kände mig som David, ja inte Hellenius utan han som skulle slåss mot en jätte. Den här låten jag ska sjunga nu har varit en stor inspiration. Det är inte första gången jag sjunger den i tv.
 • Panelens gissningar:
  Måns Zelmerlöw: Jag tänker programledare, jag känner igen rösten och jag är inne på folk som jag vet har haft artistaspirationer tidigare. Josefin Sundström vet jag har en liten artist bakom sig.
  Nour El-Refai: Jag tänkte finns det nån som vi har sett åkt ur nån tävling och gråtit och då kom jag att tänka på Agnes Carlsson som jag tror åkte ur ”Idol” och sen fick hon komma tillbaks på nåt sätt.
  Felix Herngren: Var slänger man äppelskrutten? I buschken, jag tror att det är Ebba Busch. För hon blev politiker istället för sångerska.
  Pernilla Wahlgren: I inslaget kände jag att det är nån som har velat sjunga hon kanske har förlorat nån talangjakt och varit ledsen över det och så spelkorten tänkte jag hon kanske har tävlat i poker och då tänkte jag Ellen Bergström, men hon är inte så där lång. 
 • En sista ledtråd:
  Ser man dig ensam eller tillsammans med andra?
  – Jag har alltid haft störst framgång i grupp.
 • Fler panelgissningar:
  Måns: Jag vänder lite här och tänker komiker i grupp, Rachel Mohlin.
  Nour: Jag tror att det kanske kan vara Anna Sahlene.
  Pernilla: Nu byter jag och gissar på Marie Serneholt.

Enhörningen

Enhörningen

 • Låt: Tones & I:s ”Dance monkey”
 • Möjliga ledtrådar: bilar, kampsport, trådrulle
  – En enhörning är en mytomspunnen sagofigur som folk inte kan sluta titta på. Vi sticker ut inte bara för det vi har i pannan. I hela mitt liv har jag drömt om att stå i rampljuset, att vara en entertainer. Varje gång mamma och pappa hämtade mig hos en kompis hade vi satt upp en show. När jag var i tonåren kom jag med i en popgrupp. Vår manager sa att vi skulle bli störst i Sverige. Jag fick en spark i rätt riktning och hamnade i solstaden. Sen kom jag med i en tävling i tv och fick tolka min idol, Robyn, jag trodde att jag skulle dö. men jag överlevde. Har ni lyckats gissa vem jag är än? Ni vet vad man säger, alla känner apan, och så vidare.
 • Panelens gissningar:
  Måns Zelmerlöw: Du kan ju röra på dig och ta en publik. Vilka tjejer har varit i en popgrupp i tonåren som inte är det idag, Malin Olsson tänker jag, Linda Sundblad får jag en liten känsla för också, alltså gamla Lambretta-Linda, så jag säger att det är Linda Sundblad.
  Nour El-Refai: Hon sjunger som Miss-Li, men jag ser inga ledtrådar på att det skulle vara det.
  Pernilla: jag gissar på Josefine Sundström.
  Felix: Jag fastande för att det var en stor syrulle i filmen med nål och tråd, så tänkte jag min gamla svägerska Lena Ph.
 • En sista ledtråd:
  Du som har längtat efter rampljuset, hur känns det att inte få visa ansiktet?
  – Jag syns så det räcker. Jag tycker om att höras men inte synas.
 • Fler panelgissningar:
  Felix: Jag har ändrat mig igen, en person som jag vet har en väldigt fin röst är Shima Niavarani.

Monstret

Monstret

 • Låt: Jennifer Lopez och Pitbulls ”On the floor”
 • Möjliga ledtrådar: Tidningsurklipp med rubriken ”fick på pälsen”, platser som Mexiko, London, New York, Paris, ordet jordbruk.
  – Jag är ett monster, världens gulligaste monster och vem jag är bakom masken har verkligen färgat av sig. När jag var barn ville jag gärna höras, men inte synas. Nu får jag chansen att bli anonym igen, det har jag ingenting emot. jag hade läshuvud och fick hoppa över ettan och trodde nog att jag skulle börja jobba som lärare i framtiden. Det var när jag kom till Österland som jag upptäckte den stora världen. Det var rena New York, fast mitt arbete tog mig till en annan viktig stad i väster. Egentligen är jag en rätt jordnära person, jag har alltid bott på landet och det passar också in på mitt jobb. Nu ska jag prova nåt som jag aldrig gjort förut. Dags för det här monstret att skaffa en ny stil.
 • Panelens gissningar:
  Felix Herngren: Det är en snubbe som står där så jag tänker att det är Timbuktu, för han är monsterbra.
  Pernilla Wahlgren: Jag såg att dansarna var två ögon så jag säger bara Eagle-Eye Cherry.
  Måns Zelmerlöw: Jag hakade upp mig på bakom masken och att masken färgar av sig. Vilka har mask på sig, jo hockeyspelare och framför allt hockeymålvakter så välkommen Henke Lundqvist.
 • En sista ledtråd:
  Hur känd är är du?
  – Jag är till och med känd i rymden.

Sjöbjörnen

Sjöbjörnen

 • Låt: Calum Scotts ”You are the reason”
 • Möjliga ledtrådar: Ett fartyg, schackspel
  – Jag kanske ser rätt stöddig ut, men just nu känner jag mig som att jag står på plankan. Hur kunde jag ge mig ut på så här djupt vatten? Jag upptäckte tidigt att idrott var min grej. All energi måste ut nånstans, jag tränade alla sporter jag kunde, men det var löpning jag blev riktigt bra på. Och jag har faktiskt fortfarande ett svenskt rekord. Det jag älskade mest var att höra speakern i loppen ropa mitt namn. Men det var inte alltid jag kom först i mål. Snart tvingades jag välja en annan väg och numera jobbar jag med andra typer av spår. Mitt mål med det här programmet är att hitta min egen röst, jag vet hur jag låter som alla andra, men hur låter jag som mig själv?
 • Panelens gissningar:
  Pernilla Wahlgren: Om den här snubben pratar svenska blir jag förvånad för han låter som Johnny Logan.
  Nour El-Refai: Först tänkte jag att det kunde vara en imitatör men det kan också vara en skådis och när du drog ditt svärd där tänkte jag det här är nån som blir lite förbannad ibland, kan det vara Ola Rapace?
  Felix Herngren: Jag tyckte jag kände igen rösten, jag tror att det är John Lundvik, han sportade när han var ung.
  Måns Zelmerlöw: Skidåkare blev du nog till slut, så då är jag just nu inne på Per Elofsson.
 • En sista ledtråd:
  Hur var du i skolan?
  – Jag har inte ens gått gymnasiet. Ändå har jag testat på läraryrket.
 • Fler panelgissningar:
  Pernilla: Det finns ju en idrottsmans om sjunger jättebra och det var han som var med i ”Idol”. Kevin Walker. Jag säger det.
  Måns: välkommen till ”Masked singer” Björn Ferry.

Pingvinen

Pingvinen

 • Låt: Frank Sinatras ”There’s no business like showbusiness”
 • Möjliga ledtrådar: Ett krossat hjärta, bokstäverna PPPP
  – Pingviner har funnits ända sen dinosaurietiden och de har överlevt det mesta. Både trender och farsoter. det var musiken som räddade mig från idrotten kan man faktiskt säga. jag slapp bli både puckad och sargad. Jag provade på både piano och trumpet men till slut blev det gitarr och jag bildade ett band. Jag har sjungit in en svinbra låt som spelas vid högtidliga sammanhang. Fast jag måste erkänna att då var jag inte riktigt mig själv. jag har visat hela svenska folket vad pingviner är kapabla till förut. Och nu ska jag göra det igen.
 • Panelens gissningar:
  Nour El-Refai: Jag fastnade på det här att du skrivit nån låt som är med på högtider, jag såg köttbullar, jag såg lax, jag tänkte Niklas Strömstedt.
  Pernilla Wahlgren: Det kan vara ”Vår julskinka har rymt”. Det var Werner & Werner, så då är frågan om det är Sven Melander?
  Måns Zelmerlöw: Leif ”Loket” Olsson och Harald Treutiger släppte en jullåt back in the day så jag tänker att det kanske är Loket som står där.
 • En sista ledtråd:
  Är du väldigt framgångsrik?
  – Jag har båda träffat stora ledare och varit i ledningen själv. Tyvärr får jag väl tillägga.
 • Fler panelgissningar:
  Felix: jag fick plötsligt nån bild av att det är Sven Hagströmer. Han är ju lite av en entertainer som träffar ledare och olika…
  Nour: Då tar jag en vild gissning, en mogen röst, Leif GW Persson.

Hen gömde sig under Pingvinmasken

Studiopublikens och panelens omröstning placerade Pingvinen i botten och panelmedlemmarna fick chansen att lämna sina sista skarpa gissningar innan masken lyftes av. Felix Herngren drog till med Jan Malmsjö, Nour El-Refai med Krister Henriksson, Måns Zelmerlöw med Leif Mannerström och slutligen stod Pernilla Wahlgren fast vid sin gissning på Sven Melander. Och fick rätt.

Sven Melander doldes under Pingvinens mask

Under masken dolde sig mycket riktigt komikern, journalisten och skådespelaren Sven Melander.

Ledtrådarna förklarade:

 • Varför pingvin? Sven Melander visade en reklamfilm med dansande pingviner i ”Nöjesmaskinen” på SVT 1982.
 • Den ”svinbra låten” var julhiten ”Vår julskinka har rymt” med Werner och Werner.
 • Bokstäverna PPPP stod för ”pass, pesetas, p-piller och piljetter”, från kultfilmen ”Sällskapsresan”.
 • Det krossade hjärtat symboliserade låten ”Tusen bitar” av Björn Afzelius som Sven haft ett band med.
 • Suttit i ledningen: ”Sven Melander var nöjeschef på SVT mellan 1986 och 1989.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Panelen bestående av Felix Herngren, Nour El-Refai, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så rundar TV4 coronareglerna i ”Masked singer”

ÄMNEN I ARTIKELN

Masked singer (tv-program)

David Hellenius

Felix Herngren

Nour El Refai

Måns Zelmerlöw

Pernilla Wahlgren

Sven Melander