Debutanten Assergård: Är rädd för att ramla

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Emil Assergård under repetitionerna. Pressbild.

NÖJE

Emil Assergård har turnerat i flera år och hans låtar har strömmats miljoner gånger. Men i Melodifestivalen känner han sig som en nybörjare.

– Jag saknar min publik otroligt mycket, säger han.

Efter torsdagens repetitioner är den 29-årige ångermanlänningen nervös.

– Jag har rejäla nerver. Det går upp och ned som en bergochdalbana. Men jag ska försöka att ta med mig allt jag har lärt mig på livescenen genom åren, säger han.

Ambitionen är att numret ska kännas som en livespelning. Med sig på scen har han också tre tjejer på gitarr, trummor och bas. Men den där konsertkänslan är svår att få till när han sjunger för tv-kameror snarare än en publik, tycker han.

– Det var väldigt mycket att tänka på. Man blev lite vilsen och det var svårt att få upp energin när jag samtidigt måste tänka på kamerorna. Det hade nog gjort stor skillnad om det hade funnits en peppig publik där.

"Kärlekslåt till min publik"

Det största orosmomentet inför lördagens deltävling är dock att han ska ramla omkull.

– Jag springer runt ganska mycket så jag är lite rädd för att jag ska tappa kontrollen. Men om det skulle hända så bjuder jag på det, säger han.

I tävlingen framför han bidraget "Om allting skiter sig". Låtens budskap handlar om tro på framtiden och att alla kan börja om på nytt. Låten är skriven med pandemin i åtanke, berättar Assergård.

– Jag känner en väldig saknad efter min publik och många vänner och släktingar. Jag tror att nästan alla känner så nu, men egentligen är det här en kärlekslåt till min publik som jag saknar otroligt mycket.

"Kräks nästan"

Tävlingen inleds av Charlotte Perrelli med låten "Still young". Under repetitionerna känner hon av att det var ett helt år sedan hon senast stod på scenen.

– Nu får jag verkligen mina fiskar varma. Men jag är så jävla taggad. Att inte ha fått göra det man älskar i ett år och sedan gå ut på scenen och sjunga på riktigt och ta i så jag nästan kräks – det är så jäkla kul, säger hon.

Förutom en ansträngande sånginsats är det många detaljer som ska klaffa. Numret bjuder på såväl ljusshow och koreografi som en gnistrande designerklänning och tävlingens kanske högsta klackar.

"Mycket att förbättra"

– Det är fokus på texter, fokus på steg, fokus på kameravinklar. Det är ljus, led-lampor, dansarna, jag, klänningen som ska sitta snyggt och det ska vara rätt glans på kropp och ben. När jag tittar på det efteråt är det så mycket att förbättra och tajta till.

Men nervös blir hon inte, i alla fall inte så att det stör.

– Jag vet hur jag ska hantera nervositeten och jag vet hur jag använder den till något positivt i de här situationerna.

Publicerad: