Här är årets sommarpratare

Av: 

Sommar, sommar, sommar. Bland årets sommarpratare finns Benjamin Ingrosso, Jessica Meir och Gizem Erdogan.

– Det känns väldigt stort och ärofyllt, säger Ingrosso till TT.

Pandemi eller ej – inget stoppar sommartraditionen ”Sommar i P1”. Årets sommarprat präglas av reflektioner, hopp och känslor inför framtiden. När SR nu presenterat 2021 års sommarvärdar står det klart att artisten Benjamin Ingrosso inleder säsongen den 26 juni.

Att få frågan om att sommarprata är som att få ett kvitto på att det finns någon som tycker att man faktiskt har en intressant historia att berätta, säger Benjamin Ingrosso.

– För mig var det svårt att välja en specifik sak att prata om, så jag utgick ifrån att jag skulle berätta om hur jag kom dit jag är i dag och varför. Men på vägen hittade jag saker som jag inte var beredd på att jag skulle ta upp. Det är såklart nervöst att prata om saker som man inte har pratat om tidigare, men det är min historia och den vill jag berätta, säger han.

Hedrad

Bland övriga sommarpratande artister finns Tousin ”Tusse” Chiza, Zara Larsson och Janne Schaffer.

Gitarrvirtuosen Schaffer känner sig tacksam och hedrad över att få sommarprata igen. Och han har dragit lärdom av ett ”misstag” han gjorde första gången det begav sig, sommaren 1985.

– Då satt jag och läste ett manus innantill. Det jag gör i dag ute på mina konserter är att jag står och berättar. Jag tycker att det är kul att berätta, och har tränat mycket på det. Så jag sade bara att jag skulle vilja ha med mig stolpar, och sen berättar jag, säger han.

Schaffer, som har spelat med alla från Ted Gärdestad, Björn Skifs och Abba till jazzlegendarer som Stan Getz och Dexter Gordon – och även Astrid Lindgren, ska bjuda på anekdoter från sin långa karriär. Men han ska också ta tillfället i akt att bli allvarlig:

– Jag berättar också om baksidan, som man egentligen inte pratar om så ofta.

Från filmens värld får sommarlyssnarna höra skådespelarna Inger Nilsson, Sten Ljunggren, Jonas Karlsson och Gizem Erdogan, och från författarnas skrå pratar bland andra Elin Anna Labba, Ingrid Carlberg, Denise Rudberg samt serietecknaren Mats Jonsson.

Tidsdokument

Journalisten Amie Bramme Sey sommarpratar för första gången, och för henne var det först inte självklart att tacka ja.

– Det är alltid en balansgång – man vill ju nå ut, framför allt till den som kanske inte håller med en. Jag undrade om det är just nu jag ska göra det här. Men om jag tackar nej, får jag chansen att göra det någon annan gång? Sedan tänkte jag: ”Äh, så här kan man ju inte hålla på”. Dessutom älskar jag att göra radio, och det här är ju faktiskt ett radioprogram.

Bramme Sey hoppas att hennes sommarprat ska kunna ses som ett tidsdokument i framtiden.

– Jag har tänkt att man ska kunna lyssna på det om 20 år och tänka att det var så här vi pratade om feminism. Det handlar om hur det är att vara kvinna i Sverige 2021, säger hon.

Fint forum

Även komikern och programledaren Kristina ”Keyyo” Petrushina sommarpratar för första gången. Hon känner sig ”lite vettskrämd och väldigt upprymd” inför uppdraget, där hon bland annat ska berätta om sin uppväxtresa från Ryssland till Sverige, från Sibirien till Dalarna.

– Jag vill alltid vara personlig i det jag gör, det har jag inga problem med. Däremot är det läskigt att vara utlämnande, jag känner att det är ett väldigt fint forum där man får möjlighet att berätta om sitt liv på sitt eget sätt, säger hon.

Årets ”Sommar i P1” innebär även en resa in i maktens boning. Till exempel berättar Tomas J Philipson, en av Donald Trumps ekonomiska rådgivare, om sin tid med ex-presidenten och Nato-chefen Jens Stoltenberg minns tillbaka till terrordådet på Utøya för tio år sen då han var statsminister i Norge.

Det blir även sommarprat från Mikael Dolsten, forskningschef på covidvaccin-aktuella Pfizer, Peter Sjölund som hjälpte polisen att lösa dubbelmordet i Linköping samt den första svenska kvinnliga astronauten Jessica Meir.

Tvåspråkigt

Meirs bidrag till ”Sommar i P1” den 8 augusti blir på både svenska och engelska och spelas in i USA.

– Jag är stolt och ödmjuk över att få vara med i det här ikoniska radioprogrammet. Ofta har jag hört sägas är det motsvarigheten till att adlas i Sverige, säger hon.

– Det blir en resa genom mitt liv, med olika kapitel från olika platser där jag har levt och hur det har påverkat mig, och hur det relaterar till min rymdresa.

Publisert:

LÄS VIDARE