Nick Cave: Allt förändrades efter att min son dog

Av:  TT Köpenhamn, TT:s utsände

När tonårssonen dog i en tragisk olycka för fem år sedan blev mörkret kompakt för Nick Cave.

Sorgen har rocksångaren delat med sina fans genom att läsa och svara på deras brev.

– Samhörigheten med fansen har verkligen förändrat mitt liv, säger han i sin första intervju på fem år.

Det var sommaren 2015 som en av Nick Caves tvillingsöner – Arthur – föll från en klippa nära hemmet i engelska Brighton och dog av sina skador, blott 15 år gammal. Kondoleanserna strömmade in till familjen Cave efter den tragiska olyckan.

– Det är jobbigt för mig att prata om det. Men vi fick väldigt många brev från människor som drabbats av något liknande, säger Nick Cave när han möter journalister i Dronningesalen på Den sorte diamant i Köpenhamn.

Kollektiv sorg

Genom alla brev stod det klart för rocksångaren att det förekommer en form av kollektiv sorg ute i världen när människor förlorar nära och kära oavsett hur det sker.

– Det är något jag förstått tidigare på en abstrakt nivå, men jag har aldrig tidigare ställts inför det på ett lika meningsfullt sätt. Det hjälpte mig otroligt mycket. Att förstå att det som hände mig är något som kan hända alla.

Han är i den danska huvudstaden med anledning av utställningen "Stranger than kindness: The Nick Cave exhibition" på Det Kongelige Bibliotek. Egentligen skulle Cave ha varit här redan i mars, men fyra dagar efter att utställningen stod klar slog pandemin till med full kraft.

– Det här är den första intervjun jag gör på fem år. Så gör den bra, säger Nick Cave innan han avslappnat svarar på frågor i över en och en halv timme.

Han gjorde en intervju kort efter sonens död, men berättar att det på något sätt förminskade hans upplevelse och känslor kring den ofattbara och plötsliga förlusten av sitt barn.

– Så jag slutade att göra intervjuer. Jag kan inte beskriva hur befriande det var att inte behöva prata med pressen. Jag kunde ta kontroll över vad som skrevs om mig och sades om mig, säger 63-åringen.

Direktkanal till fansen

I stället har Cave haft en direktkanal till sina fans på sin hemsida Red Hand Files. Där kan människor skicka in frågor direkt till rockstjärnan och även om långt ifrån alla får svar på sin fråga har Cave under åren läst över 30 000 frågor.

– Det kommer runt 70–100 frågor per dag och jag läser alla. Det tar mycket tid och kraft, men det är en extraordinär kanal till mina fans, säger Cave.

Samhörigheten med fansen har förändrat hans liv och hjälpt honom i sorgeprocessen, säger han. Det har också hjälpt honom att förstå hur mycket pandemin har påverkat hans omvärld.

– Det som fansen skriver om effekten av lockdowns kan vara otroligt berörande, men också skrämmande. Inte bara att människor förlorar sina jobb utan även berättelser om deras mentala hälsa.

Utställningen i Köpenhamn har varit öppen sedan i somras och ger besökarna en unik inblick i Caves privatliv och långa karriär. Nedklottrade sångtexter och originalutkast av böcker samsas med en målning i hans eget blod och bilder från uppväxtåren i den lilla byn Wangaratta i Australien.

20 containrar

– Alla saker i utställningen har ett eget narrativ. En egen berättelse som kanske är hemlig eller privat, men allt har en mening.

I ett av rummen får besökarna bokstavligen talat röra sig runt i Caves nuvarande kontor, som flyttats från Brighton till en källare i Köpenhamn. Runt 20 containrar med personliga tillbehör har skeppats över till Danmark, men det är inte han själv som har gjort utställningen möjlig att vara så detaljrik som den är.

– Det är tack vare min fru (Susie) som är en patologisk samlare. Hon sparar allt, säger Nick Cave.

Det är i mångt och mycket ett kreativt kaos som möter besökarna. Ett av de sista rummen är en mörk korridor som endast lyses upp av paret Caves bröllopsfoto. Nästa korridor är helt upplyst och har fått namnet "Tacksamhet". En familjebibel är uppslagen i en av montrarna och i en annan ligger ett tuggummi som tuggats av sångerskan Nina Simone.

På väggen hänger ett utskrivet mejl från Leonard Cohen. Kort efter sonen Arthurs tragiska dödsolycka skrev den kanadensiske sångaren och poeten till Nick Cave:

"Dear Nick,

I am with you brother.

LC"

– Allt förändrades efter att min son dog. Jag vill inte återkomma till det hela tiden, men saker förändrades och jag förändrades. I slutändan kom ett lugn ut ur det, säger Nick Cave.

"It's really fucking dark"

Mörkret är dock alltid närvarande hos honom – både i hans egna tankar och i hans skapande. Rocksångaren berättar att han skrivit oväntat många låtar under pandemin, men när och i vilken form de kommer att offentliggöras för omvärlden är oklart.

– Jag har varit inne i studion och jag gör ny musik – och det är mörkt. It's really fucking dark.

Rättad version: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om när utställningen hade premiär.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN