Paolo Robertos första intervju sedan sexköpet: ”Feminismen är det skadligaste som hänt”

Maria Svelands kritik: En floskelfest

Paolo Roberto.
Paolo Roberto.

För ett år sedan greps Paolo Roberto för sexköp i en lägenhet i Stockholm.

Nu berättar han i Navid Modiris podcast ”Hur kan vi?” om det senaste året och sina politiska värderingar i dag.

– Feminismen är det skadligaste som har hänt svensk jämställdhet, säger han.

Ett år har gått sedan Paolo Roberto, 52, greps för sexköp efter en polisrazzia mot en lägenhet i centrala Stockholm. Nu gör han sin första intervju på ett år. I Navid Modiris podcast ”Hur kan vi?” berättar entreprenören om sin tro, om sina politiska åsikter och om den hårt kritiserade intervjun i TV4.

– Jag är katolik i grunden, och det finns något väldigt djupt liggande att erkänna sin skuld. Jag blottade strupen, jag är lagd så. Jag tänkte att om jag tar det nu, själv, så kanske det lugnar ner sig. Det kanske inte blir en så stor storm, säger han i podcasten.

När Paolo greps erkände han på plats och fick betala 15 500 kronor i strafföreläggande böter för sexköpet. Men utredningen om oaktsam våldtäkt lades ner i december förra året. I samband med gripandet förlorade han en stor del av sina uppdrag och samarbeten.

I ”Hur kan vi” berättar Paolo att han börjat jobba som personlig tränare igen, och att han tagit hjälp för självskadebeteenden.

– Jag har pratat med prästen, jag har gått i terapi, jag har jobbat med mina demoner, säger han.

Ringde boxarvänner

Paolo riktar skarp kritik mot mediebevakningen av honom och det brott han begått. Bland annat säger han att reportrar åkt hem till honom och knackat på dagarna efter intervjun i TV4.

– De stod på min tomt och knackade på mina rutor i två dagar, tills jag ringde mina gamla boxningspolare som sladdade upp i ett par bilar. Sedan var det inga journalister kvar på min tomt längre, säger Paolo Roberto i avsnittet.

Entreprenören berättar att han aldrig kommer att gå ut i det offentliga igen, och att han tackat nej till flera intervjuer.

– Jag vill inte det. Jag blev faktiskt tillfrågad om att vara med i SVT:s ”30 minuter ”och snacka om det här, men jag sa nej. Det är ingen som bryr sig om SVT längre.

Maria Sveland.
Maria Sveland.

”Jag är emot feminism”

Navid Modiri frågar om Paolos politiska värderingar har förändrats något sedan han greps i maj 2020.

– Undrar du om jag blivit feminist? frågar Paolo och fortsätter:

– Feminismen är det skadligaste som har hänt svensk jämställdhet, den nya typen av feminism som vi har i dag.

Modiri frågar vilka delar av feminismen han kan tänka sig att ta till sig.

– Det är väl att tro på jämställdhet, men det är väl inte samma sak som feminism. Alla ismer är ute och cyklar alltid.

Efter gripandet drog flera kritiker kopplingar mellan sexköp och kvinnosyn, bland annat journalisten Katarina Wennstam i Expressen. Paolo håller inte med om att brottet speglar hans syn på kvinnor.

– Jag har sagt att jag är emot feminism, det är det enda jag har sagt. Jag kan förstå kopplingen, inte för att det finns någon.

Navid Modiri.
Navid Modiri.

Kritiken mot ”Hur kan vi?”

Efter att avsnittet av ”Hur kan vi?” publicerades i slutet av förra veckan har kritik haglat mot Navid Modiris frågor och bemötande av Paolo Roberto. Journalisten och författaren Maria Sveland, 46, är en av de som ifrågasatt programmet på sina sociala medier.

Till Aftonbladet säger hon att Navid Modiri framställt Paolo-avsnittet som ett samtal som ”gick på djupet” om sexköpet.

– På sättet han marknadsförde avsnittet så är det en påfallande stor diskrepans, eftersom det var det mest ytliga och innehållslösa program jag hört. De gick inte på djupet, jag skulle säga att det var en floskelfest. De pratade mycket om manlighetsritualer, maskulinitet, våldskapital utan att problematisera kring deras egen närhet till våld, säger hon.

Offren glöms bort

Hon menar att det krävs att en duktig journalist ställer skarpa frågor mot en sexbrottsanklagad.

– Paolo Roberto pratar ju aldrig ut om sexköpet. Navid ställer inga frågor om varför han köpte sex? Hur gick resonemanget? Har det hänt förr? Man hade velat ha väldigt många fler frågor. Att ta sig rätten att köpa en annan människas kropp, hur tänker du kring det? Vad säger det om din människosyn? säger hon och tillägger:

– Som vi har hört i tidigare intervjuer, där män blir sexbrottsanklagade, att man pratar om det dåliga samvetet gentemot frun eller flickvännen. Man råkar liksom glömma de kvinnorna som de faktiskt har skadat, och i det här fallet en kvinna som kan ha blivit utsatt för trafficking. Det hade man velat höra honom resonera kring nu, eller iallafall hört frågorna ställas.

Är det möjligt att ge Paolo Roberto det här utrymmet, och hur i så fall skulle en sådan intervju se ut?

– Det hade kunnat vara jätteintressant om han i en lång intervju fått berätta, men då krävs det det en duktig journalist som ställer de här frågorna. Som inte låter honom komma undan med en massa svammel om inre sår, pengar och katolska helgon som han tatuerat in. Navid undviker frågorna i en och en halv timme, det tror jag provocerar många.

Navid Modiri om intervjun med Paolo

Navid Modiri förstår att samtalet kan provocera många, men skriver i ett mejl till Aftonbladet att hans podcast inte är ett försök till journalistik. ”Hur kan vi” är istället ett försök till att hitta en annan typ av samtal.

”Min roll är varken att agera journalist eller domare – oavsett om jag pratar med en före detta nazist eller en dömd brottsling som har betalat sitt juridiska straff till samhället. Syftet är att komplettera det utbud som finns i media idag med ett annat typ av samtal.”

Att han inte tar upp frågor som trafficking och de kvinnor som skadas förklarar han med att han ville gå bortom det förväntade samtalet och hitta ett nytt grepp.

”Att vi bjuder in och pratar med Paolo är inte istället för att prata med kvinnor. Det är inte ett val mellan det ena eller det andra. Hade det funnits en möjlighet hade jag pratat med kvinnan som sålde sex till honom.”

Navid Modiri tar tacksamt emot Maria Svelands kritik och bjuder in henne till ett samtal i eller utanför podden.

”Jag tror att det skulle kunna bidra till fler perspektiv och nyanser på ett redan laddat och komplext samtal som berör många människor.”

Aftonbladet har sökt Paolo Roberto som i ett Instagram-inlägg meddelar att han inte kommer att kommentera avsnittet ytterligare.

Publisert:

LÄS VIDARE