Dolph Lundgren hyllar Putin: ”Han har koll”

1 av 3 | Foto: AP
Dolph Lundgren och Vladimir Putin.

avMathilde Albinsson

NÖJE

Dolph Lundgren kommer ut som Putin-beundrare.

I ”Fördomspodden” berättar han att ryssarna kan skatta sig lyckliga för sin president.

– Jag tycker att Putin är ganska duktig, säger svensken.

Svenske filmstjärnan Dolph Lundgren, 59, har en del ryska karaktärer på sin rollista, som till exempel den sovjetiske skurkboxaren Ivan Drago i ”Rocky IV”.

I ”Fördomspodden” bemöter han påståendet att Putins presidentskap kan gynna återväxten av ryska skurkroller i Hollywood. Dolph Lundgren tror att det kan stämma – men ser även fler fördelar med den ryske ledaren.

– Jag tycker att Putin är ganska duktig som rysk president. Det är tur att han har koll på det där landet, för om det skulle sitta någon vekling där så vet man inte hur det skulle kunna gå. De har ju mist 5 000 kärnstridsspetsar och det klart att det behövs någon som håller någon jävla ordning där borta. Och det gör han ju ganska bra. Jänkarna måste ju alltid ha någon brottsling, en ”bad guy” som de kan vara rädda för. Ryssen är ju på väg tillbaka nu. Förut har det varit iranier, Isis och innan dess östtyskar men nu är ryssarna på väg tillbaka, säger Dolph Lundgren i podcasten.

Fick ryska pass

Dolph Lundgrens uppskattning för Putin har blivit en nyhet även i amerikanska medier. Enligt Daily Mail har den svenska skådespelaren talat positivt om Vladimir Putin förut.

– Er president Vladimir Putin verkar som en lugn, samlad politiker och någon som alltid har en plan, ska han sa sagt till rysk media vid ett tillfälle förra året uppger Daily Mail.

Även skådespelarkollegor som Gerard Depardieu och Steven Seagal har öppet hyllat Rysslands president. Båda har fått ryska pass. Gerard Depardieu träffade Vladimir Putin i Sochi på Krim i början av 2013 där han fick motta sina nya nationalitetshandlingar. Steven Seagal blev rysk medborgare förra året och fick även han sitt nya pass överlämnat av presidenten själv.

ARTIKELN HANDLAR OM