Persbrandt: Dramaten fick köpa oss ur knipan

1 av 2

avJakob Meijer

NÖJE

Kvinnliga skådespelare på Dramaten vittnar om övergrepp och trakasserier.

Samtidigt avslöjar Mikael Persbrandt att en person i chefsposition på Dramaten betalat för kvinnor och sprit efter en utekväll skådespelaren haft i Hong Kong.

”Mina kollegor hade varsin brud i knät som de satt och tog på brösten medan de drack whiskey”, skriver skådespelaren i sin nya bok.

I veckan gick 456 kvinnliga skådespelare ut i SvD där de berättade om sexuella övergrepp inom branschen. 78 av dem har jobbat på Dramaten.

Krismöten har hållits på Dramaten, och i fredags avslöjade Aftonbladet att teatern internutreder en medarbetare för övergrepp.

Samma dag släpptes Mikael Persbrandts memoarbok, ”Så som jag minns det”. I den återger han en händelse som ska ha utspelat sig i Hong Kong 2002 när han spelade i Dramaten-uppsättningen ”Don Juan”.

Nota på 17 000 kronor

En kväll ska han ha tagit med sig två manliga skådespelare till ”en skum nattklubb”, som enligt honom drevs av Hongkongmaffian.

”Mina kollegor hade varsin brud i knät som de satt och tog på brösten medan de drack whiskey”, skriver Persbrandt.

Plötsligt fick fått en nota på 17 000 kronor, vilket en av kollegorna ifrågasatte.

”Det var en ful grej, typisk maffiosa, vi skulle ju betala för tjejerna också menade de”.

Stämningen blev hotfull och Persbrandt och kollegorna valde att lämna lokalen.

”Och så gick vi, tripp trapp trull, och bakom oss dök det upp ett gäng beväpnade kinesar som det inte var läge att skriva med”, berättar Persbrandt i boken.

Väl framme på hotellet hade personerna kommit i kapp.

Enligt Persbrandt ska en person i chefsposition på Dramaten tvingats köpa dem ur knipan.

”Senare i Stockholm fick vi allvarliga reprimander, och mina manliga kollegor skyllde naturligtvis alltsammans på mig”, skriver skådespelaren.

”Tror jag inte om den chefen”

Expressen har varit i kontakt med flera skådespelare ur ensemblen, varav flera minns att det var ”stökigt”.

Tidningen har även pratat med Ingrid Dahlberg som 2002 var Dramatenchef.

– Det här kan jag inte ... att en chef på Dramaten skulle ha klarat ur dem ur knipan, det tror inte jag om den chefen, säger hon till Expressen.

– Det här var precis i skarven när jag skulle sluta på Dramaten, om jag hade varit engagerad i det hade jag säkert kommit ihåg det, eftersom det verkar vara en sådan där grej man blir arg för. Men nej, jag kan inte komma ihåg det.

Christina Bjerkander, PR- och marknadschef på Dramaten, säger till Expressen att de har ”stora interna personalsysslor” och att den påstådda händelsen därför inte är en prioritet just nu.

Här är avslöjandena i Persbrandts bok 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM