Black Ingvars

Hårdrocktrummisens otäcka olycka: ”Hade lossnat benbitar”

avMathilde Albinsson

1 av 3 | Foto: Ola Axman
Black Ingvars.

Black Ingvars-trummisen Niels Nordin halkade i gräset på en blöt kräftskiva – och skadade axeln riktigt illa.

En operation och ett par titanskruvar senare är Niels Nordin redo att återförenas med sitt band.

– Det hade lossnat benbitar och broskbitar. Lite orolig är jag för att spela, men ”the show must go on”, säger han till Nöjesbladet.

Mitt i Black Ingvars pågående höstturné råkade trummisen Niels Nordin ut för en otäck olycka.

– Det var en kräftskiva som var blöt i två bemärkelser. Det ena var att det regnade mycket och han välte och slet upp axeln riktigt rejält, berättar gitarristen Magnus Tengby om händelsen som inträffade för en månad sedan.

Niels Nordin fick åka direkt till sjukhus med ambulans där han blev omplåstrad och hemskickad.

– Jag tänkte att det är väl inte så farligt, så jag fortsatte ju att jobba med med den här axeln och det var ju inte så bra, säger Niels Nordin, som förutom karriären med Black Ingvars även jobbar som musiklärare på ett gymnasium med estetisk inriktning.

Veckan efter olyckan hoppade axeln ur led elva gånger.

– Det var inte så trevligt och det gör ju väldigt ont. Man fick dra den rätt, det fick jag göra själv och min fru hjälpte mig också. Men det hände ju även i skolan framför elever som undrade om de skulle ringa efter ambulans. ”Nej!”, sa jag, och så fick jag lägga mig på en kongotrumma och dra den rätt. Det kanske inte är det de upplever varje dag i skolan, säger han med ett skratt.

Lappades ihop med skruvar och sytråd

Till slut tvingades han uppsöka en läkare igen, som kunde konstatera att skadan var betydligt värre än vad man först hade trott. Niels Nordin åkte på operation och flera veckors vila, sjukgymnastik och smärtstillande.

– Det hade lossnat benbitar och broskbitar så de fick ju sy ihop det där med att skruva in olika skruvar och använda sytråd för att sy mellan skruvarna på något sätt, säger han.

Under tiden har bandet fortsatt att följa sitt turnéschema med hjälp av en stand-in.

– Det finns ju ingenting som stoppar en spelning. Det ska väldigt mycket till då, säger Magnus Tengby och fortsätter skämtsamt:

– Men de sista två åren har han bytt bägge höfterna också och fått titanhöfter så det går knappt att spela utanför landet längre, för det blir typ en timma i varje flygkontroll. Men det var inte på kräftskivan det hände, det berodde på slitage.

Gör comeback i ”Bingolotto”

På söndag återförenas Niels Nordin med sina bandkamrater igen. Då gör han sitt första framträdande sedan operationen. Och spelplatsen är mycket speciell – ”Bingolotto” på TV4. Det är ett program som bandet länge väntat på att få bocka av från sin ”bucket list”, berättar Magnus Tengby.

– Man kan ju inte missa ”Bingolotto”! Det är det enda program någonsin som vi inte har fått vara med i. Vi har varit med i allt från ”Melodifestivalen” till det mesta, men när vi slog igenom 1995 var det ju Loket (Leif Olsson, reds. anm.) som hade programmet. Då sa han såhär, när de frågade om oss; ”Jag säger upp mig direkt!” Nä, det gick ju inte. Han tyckte vi gjorde narr av den vackra fina dansbandsmusiken, säger Niels Nordin.

Så det är både lite av en comeback och en revansch?

– Ja, vi får revansch nu 22 år senare och det kan jag ju inte missa, säger Niels Nordin och fortsätter:

– Lite orolig är jag för att spela, men ”the show must go on”.

Hur påverkar en axelskada dig som trummis?

– Jag har fått trappa ned smärtstillande nu, det går ju inte att hålla på att gå på det, men jag får vara väldigt försiktigt. Det blir inte tal om några ”hårdrockhälsningar”. Jag har ett specialskydd som jag får ha på axeln och så får jag använda högerarmen desto flitigare, men det är klart det är rätt bra att ha två armar när man spelar trummor.

ARTIKELN HANDLAR OM