Förlorade nästan sonen – blev tvungen att leva utan kök och bad

Får hjälp av ”Sofias änglar”: ”Det är som att leva på 1800-talet. Vatten i en hink och inget avlopp”

avAgnes Aronsson

1 av 5 | Foto: Kanal 5
Jenny med sonen Ossian

Jennys son föddes med en missbildning, och är ständigt infektionskänslig.

Efter en stor vattenläcka blev familjen tvungna att bo i ett byggprojekt – med fara för sonens liv.

– Det är som att leva på 1800-talet. Vatten i en hink och inget avlopp, säger Jenny i ”Sofias änglar”.

I måndagens avsnitt av ”Sofias änglar” i Kanal 5 besöker de Jenny som bor i ett hus med sina tvååriga tvillingsöner. Huset saknar kök och badrum med rinnande vatten efter en stor vattenläcka för över ett halvår sedan. Efter en traumatisk förlossning var det länge osäkert om ena sonen, Valentin, skulle överleva. Han föddes med en missbildning.

– Allt låg på fel ställe. Hjärtat var förskjutet långt till höger, magsäcken låg uppe i bröstkorgen. Jag vet att de sa på sjukhuset att många väljer att göra abort eftersom det är så allvarligt att man inte vet om barnet överlever, säger Jenny i programmet.

Sonen klarade sig mot alla odds, trots att läkarna sagt att han inte skulle göra det. Eftersom Valentin är infektionskänslig är det viktigt att hans hygien ständigt är på topp, vilket kräver mycket arbete. Vatten måste hämtas upp i en hink från källaren. Därför beslutar sig ”Sofias änglar” för att rycka in.

”Måste hämta vatten med hink”

Huset var ett byggprojekt utan möjlighet till att spola vatten i kranen eller använda köket. Som att leva på 1800-talet, säger Jenny själv i programmet.

– Det är jätteviktigt för Valentin med god hygien, vi tummar inte på det. Men det är oerhört mycket jobbigare när man får springa 17 gånger om dagen. Skulle han få en infektion in i blodomloppet så skulle det vara katastrof, säger Jenny i ”Sofias änglar”.

När ”Sofias änglar” bestämmer sig för att hjälpa familjen renoverar de bottenplanet med nytt kök, vardagsrum och badrum. I vardagsrummet slipas den gamla parketten fram, till Jennys stora lycka. Även andra tvillingsonen, Ossian, som ibland hamnat i skymundan eftersom hans bror behöver mycket hjälp, får ett eget drömrum med mängder av leksaker.

– Alltså det är så himla fint. Framtiden blir lättare, med ett normalt hem och rinnande vatten och toalett. Jag är helt säker på att mina pojkar kommer älska att bo här, säger hon i programmet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kanal 5

Familj