Ekman sörjs av vänner och kollegor

Han var en av våra mest folkkära skådespelare.

Nu sörjs Gösta Ekman av hela Sverige – och inte minst vänner och kollegor.

– Det är sorgligt och ledsamt, säger skådespelaren Björn ”Dynamit-Harry” Gustafson.

Gösta Ekman somnade in 77 år gammal natten till i dag.

Skådespelaren, som gestaltat några av Sveriges mest folkkära roller, hyllas nu av vänner och kollegor.

Skådespelaren Johannes Brost, 70, har känt Gösta Ekman och hans bröder hela livet.

– Jag är jätteledsen, säger han.

– Jag har både spelat med honom och vuxit upp med de där bröderna, det är fruktansvärt sorgligt. Gösta hade en egenskap som jag försöker anamma, nämligen att kunna vara jätterolig – och samtidigt göra dramatiska roller. Han var min ledstjärna.

Marie Göranzon: Han var en nära vän

Även skådespelarparet Marie Göranzon, 74, och Jan Malmsjö, 84, sörjer också en nära och kär vän och kollega.

– Det känns jättejobbigt. Han var en av mina äldsta vänner Det är med stor sorg vi båda tar emot beskedet. Han var en nära och kär vän till oss båda. Han var en stor teaterman, säger en tagen och ledsen Marie Göranzon.

Skådespelaren Peter Dalle är också tagen av beskedet om Gösta Ekmans död.

– Jag fick höra det för två och en halv minuter sedan. Jag pratade med honom för två veckor sedan och tänkte att jag skulle höra av mig i veckan för att ses. Det känns jättesorgligt. Jag visste ju att han var väldigt sjuk, men är ändå tagen på sängen, säger Peter Dalle till TT.

– Det är en av våra absolut största. En människa jag växte upp med som det roligaste man visste var ju Gösta Ekman, Hasseåtage och allt de gjorde tillsammans. Han har betytt jättemycket för mig och sen har vi ju blivit goda vänner.

Birgitta Andersson: ”Det känns så svårt”

Skådespelaren Birgitta Andersson, 83, har jobbat med Gösta Ekman i många år. De har bland annat mötts i ”Ägget är löst”, där Birgitta spelade Göstas mamma, och i filmerna om ”Jönssonligan”, där hon axlade rollen som Doris.

– Det känns så svårt. Det är så mycket för mig att smälta och jag är bara så väldigt ledsen. Vi har ju jobbat så mycket ihop, ända från början. Jag har spelat hans syster och mamma och oj, vad vi har haft roligt ihop!

Birgitta Andersson prisades 2016 med en Hedersbagge på Guldbaggegalan. Gösta Ekman överlämnade priset till Birgitta. Det skulle visa sig bli deras sista möte.

– Det var helt underbart. En fin och betydelsefull dag var det. Jag har inte träffat honom sedan, men jag visste ju att han var sjuk och sedan blev han frisk igen. Det är verkligen jättetråkigt.

Börje Ahlstedt: ”En solidarisk stor konstnär”

Skådespelaren Börje Ahlstedt, 78, är född samma år som Gösta Ekman.

– Vad sorgligt, vi var årsbröder, han och jag, säger han.

– Han var en av våra generösaste människor och skådespelare som jag har träffat i mitt liv och som vårt lilla land överhuvudtaget har visat upp.

– Han var en mycket, mycket intelligent, varm och, inte minst, solidarisk människa. Det sista är värdefullt, tycker jag. En solidarisk stor konstnär har lämnat oss - för tillfället, som jag brukar säga.

Christina Schollin Wahlgren, 79, gjorde filmdebut samtidigt som Ekman 1956 och blir tagen när hon får höra att han gått bort.

– Oj, oj vad ledsamt. Åh, så tråkigt. Han var en gudabenådad skådespelare och han blev bara bättre och bättre. Inte minst i komiska sammanhang. Han var alldeles unik i sitt slag, säger hon.

Från tiden som teaterelev minns Christina en blyg kille som var duktig på att spela piano.

– Han hade tungt ok att förvalta med pappa och farfar. Men han skapade sin egen nisch tycker jag, med sitt artisteri. Hans minne kommer alltid leva vidare.

Lasse Åberg: ”Ett komiskt geni”

Även Lena Endre, 61, som spelade mot Gösta Ekman i komedifilmen ”Ogifta par – en film som skiljer sig”, sörjer sin kollega.

”Gösta var en av våra stora skådespelare som jag tror många i detta land har ett alldeles eget förhållande till. Har man en gång sett honom så går det aldrig att glömma. Känsligheten, den gravallvarliga humorn och kroppen som inte tycktes ha några begränsningar”, skriver hon i ett sms till Nöjesbladet.

Skådespelaren och regissören Lasse Åberg, 76, minns Gösta Ekman, redan från SF-tiden i mitten på 1960-talet.

– Jag har ju gått parallellt med honom ända sedan dess. Sedan träffades vi då och då och så gjorde vi ”Kalabaliken i Bender”, en märklig historia, men där han var väldigt kul som Karl den XII, tycker jag, säger Lasse Åberg.

– Han gjorde också en cameo i första ”Sällskapsresan”, där han springer in i en blixtsnabb sekund som spansk städerska.

– Han var trevlig och kul att snacka med och vi kunde trigga varandra till diverse lustigheter. Han var ett komiskt geni och duktig i de seriösa rollerna också, förstås.

Regissören och manusförfattaren Mats Arehn, 70, gjorde många filmer ihop med Gösta Ekman genom åren och var också en nära vän, sedan många år tillbaka.

– Det är tråkigt att Gösta har försvunnit ur min värld, säger Mats Arehn, som bland annat hjälpte Gösta Ekman med den lustige byråkraten med portfölj, Gunnar Pappahammar.

– Vi har jobbat ihop i många år. Gösta burkade säga att man måste vara släkt för att kunna jobba ihop – och det kanske vi var, på något sätt. Vi umgicks även privat, vi barn i samma ålder. Det är jävligt tråkigt. Vi pratades vid för drygt en vecka sedan. Nej, det är trist, säger han.

Siw Malmkvist: ”Fullfjädrad komiker och skådespelare”

Skådespelaren Siw Malmkvist, 80, spelade mot Gösta Ekman i filmen ”Varning för Jönssonligan” 1981.

– Han var ju jätterolig. Det var svårt att hålla masken, även när man skulle göra allvarliga scener. Han var ju en fullfjädrad skådespelare och komiker. Och han kunde verkligen skifta mellan att vara rolig och allvarlig. Allt han gjorde var ju så på kornet. Det är väldigt sorgligt.

Siw Malmkvists make, skådespelaren Fredrik Ohlsson, 85, jobbade en hel del med Gösta Ekman, flera gånger genom ”Jönssonligan”-filmerna. De umgicks mycket som unga, ofta tillsammans med Göstas pappa, Hasse.

– Det är sorgligt. Han var en fantastisk artist. Och som ung så oförstörd på alla sätt, trots att han hade både far och farfar som stora svenskar konstnärer. Han jobbade hårt och var mycket seriös. Därför var han så tacksam att arbeta med. Han är en av de största små skådespelare, eftersom han var liten till växten, menar jag. Han kunde spela allt och spände över ett enormt fält. Dessutom var han otroligt musikalisk.

Skådespelaren Björn Gustafson, 82, bland annat känd som Sickans fumlige kumpan Dynamit-Harry i ”Jönssonligan”, sörjer sin vän och kollega.

– Jag tycker det är sorgligt och ledsamt. Det är en kamrat och arbetskamrat som jag har jobbat med nästan hela livet, som har försvunnit. I gengäld till det har jag många glada minnen med Gösta. Det var alltid spännande och roligt att jobba med honom.

För skådespelaren Morgan Alling, 48, har Gösta Ekman varit en stor inspirationskälla.

– Han var en legend. Allt han gjorde var fantastiskt. Han var en enorm konstnär, som inspirerade mig att våga jobba både med humor och det allvarliga. För han kunde ju verkligen hoppa mellan humor och dramatik. Han var en av de riktigt stora giganterna, som Charlie Chaplin, Buster Keaton och Harold Lloyd.

Henrik Schyffert: En gigantisk humanist

På sociala medier flödar hyllningarna.

”Gösta Ekman är död. Det gör ont på riktigt. Mina varmaste tankar till Marie Louise och barn och barnbarn” skriver artisten Lisa Nilsson på instagram.

Komikern Henrik Schyffert hyllar inte bara Ekmans framgång, utan också hans person.

”Sverige har inte bara förlorat sin första och sista komiska virtuos utan framförallt en gigantisk humanist” skriver han på Twitter.

Men de allra vackraste orden om Gösta Ekman är nog redan sagda, av hans hustru och livskamrat, professorn, konstnären och filmaren Marie-Louise Ekman.

I en intervju med Aftonbladets Ingalill Mosander för två år sedan sa Marie-Louise Ekman:

– Gösta är allting. Han är tak och golv och en oändlighet på samma gång. Med Gösta har jag kommit hem. Vi har känt varandra hela livet. Vi är som samma ego.

I den svåra tiden har familjen bett om visad hänsyn.

Publisert:

LÄS VIDARE