Ung och Bortskämd (tv-program)

”Ung och bortskämd”-deltagare berättar om utnyttjandet som barn

Av: 

Agnes Aronsson

NÖJE

”Ung och bortskämd”-deltagaren Josefine Larsson berättar att hon blev utnyttjad på nätet.

När hon var tio år pressade män henne att klä av sig framför kameran.

– Jag vill gå ut med detta för att kunna hjälpa andra. Man är inte ensam om det. Allt blir lättare om man bara får hjälp, säger Josefine Larsson.

När Josefine Larsson, 19, från ”Ung och bortskämd” i TV3 var i tioårsåldern hade hon få kompisar och blev mobbad i skolan. Hon pratade därför mycket med andra via onlinespel på nätet, och kom efter ett tag i kontakt med olika män. Josefine berättar att flera av dem skrev sexuella saker, som hon inte förstod mycket av till en början eftersom hon var så ung. Efter ett tag gick det så långt att hon blev pressad att klä av sig framför webbkameran. Männen, som fortfarande är okända, hotade henne och hennes familj, berättar Josefine.

– Det var verkligen grova saker som de sa åt mig att göra och jag gjorde allt det, för det var under hot och jag förstod inte bättre, säger Josefine.

Först insåg hon inte hur allvarligt det var. Efter ungefär ett år började hon fundera mer på vad hon blev utsatt för, och blev räddare.

– Jag visste inte hur jag skulle komma ur det. Innan tänkte jag att ”det här är något som alla gör”. Jag var så blind. Det blev bara värre och värre, säger hon.

”Pågick under två år”

Enligt Josefine pågick utnyttjandet under två år innan hon en dag bröt ihop och berättade allt för sina föräldrar. Under många år fick hon panikattacker och gick till psykolog där hon bearbetade händelserna.

– Jag hade väldigt mycket panikångestattacker, och ofta kom de på torsdagar eftersom det var en torsdag som jag berättade för mina föräldrar. Det är först i dag som jag kan känna att jag kan prata om det. Jag är inte stolt över det, absolut inte. Men det har gjort mig väldigt stark, säger Josefine.

I dag mår hon bra, och hon känner sig inte ledsen när hon pratar om vad hon var med om. Snarare arg.

– Jag får en ilska i kroppen. Jag blir arg över att jag inte fattade bättre. Och så blir jag arg över att finns gamla gubbar som sitter och tänder på småtjejer. Det tycker jag är fruktansvärt vidrigt, säger Josefine.

”Vill hjälpa andra”

Vad tänker du i dag om männen som utnyttjade dig på det här sättet?

– Det jag var orolig för när programmet började sändas är att någon kanske fortfarande har kvar bilder på mig någonstans. Jag vet att det var så länge sedan, men det finns alltid en oro att bilderna kanske kommer ut. Och en sån sak kanske kan få mig att brytas ner igen, säger Josefine.

Varför känns det viktigt för dig att prata öppet om det här?

– Jag vill gå ut med detta för att kunna hjälpa andra. Man är inte ensam om det. Man måste våga berätta för någon. Allt blir lättare om man bara får hjälp, säger hon.

Händelserna polisanmäldes aldrig, vilket är något som hon och föräldrarna ångrar i dag.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

”Jag blev sexuellt utnyttjad som barn”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ung och Bortskämd (tv-program)

Onlinespel