Krister Henriksson ringer in det nya året

Krister Henriksson, 71, får det ärofyllda uppdraget att ringa in 2018.

Skådespelaren läser Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” på Skansen på nyårsafton.

– Min ambition är att försöka läsa den på ett sätt så att alla förstår den, säger han till SVT.

Krister Henriksson blir årets nyårsvärd i SVT. Det avslöjades på en pressträff på Skansen klockan 11.00.

Skådespelaren kommer att läsa Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” på tolvslaget.

– När man kommer över motståndet så är det faktiskt en ganska fin dikt. Den är inte omedelbar, men den är väldigt väldigt fin att läsa när man jobbar med den. Min ambition är att försöka läsa den på ett sätt så att alla förstår den. För då blir det en bra dikt, säger han till SVT.

Kan redan dikten

När SVT i höstas ringde för att fråga Krister Henriksson om han ville ta sig an uppdraget svarade han med att läsa hela dikten utantill i telefonen. Han kan den sedan länge.

– Det innebär inte att jag inte kommer kunna av mig. Men jag kan den när jag är ensam. Jag tillhör de där som tittar på tv på nyårsafton. Jag har hört den i 70 år och någonting fastnar ju. Dessutom tillhör jag de som är relativt nyktra på nyårsafton, då går den in.

Tar över efter August

Hela nyårssändningen i SVT leds av Kattis Ahlström.

Det nya året har ringts in på Skansen sedan 1895. I fjol var det skådespelerskan Pernilla August som läste dikten.

Krister Henriksson är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Han fick sitt genombrott i ”Peer Gynt” på Stadsteatern 1973 och har på senare år synts i bland annat ”Wallander” och ”Hamilton”. Han har tilldelats flera Guldbaggar.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert: