Samirs smocka – mot musikbranschen: ”Alla försöker utnyttja alla”

Smygpremiär på nya låten ”Karma is a bitch”

avMathilde Albinsson, Stina Dahlgren

NÖJE

Samir Badran släpper en ny låt.
”Karma is a bitch” är en känga mot hans egen arbetsplats, som han menar präglas av hat, falskhet och utnyttjande managers.
– Jag är trött på den här branschen, säger han till Nöjesbladet.

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
Samir Badran.

Samir Badran, 27, trodde att musikbranschen var en dröm. Men så inledde han sin artistkarriär för fem år sedan – och insåg så småningom att allt inte är guld och gröna skogar. På fredag släpper Samir sin nya låt ”Karma is a bitch”. Budskapet är tydligt – han har fått nog av falkspel och utnyttjande människor.

– Jag gjorde låten för att jag är trött på allt i den här branschen. Det är väldigt fint utåt och alla är glada och så vidare, men de flesta jag har pratat med och som jag känner ifrån den här branschen har blivit väldigt lurade och alla försöker utnyttja alla och det är mycket falskhet och hat. Jag kände bara för att berätta om det här i en låt, menar han och fortsätter:

– Jag vill stoppa den här hatgrejen och även utnyttjandet av artister. Så fort en person blir artist, så kommer hundratals människor som vill liksom mjölka alla pengar ur den här personen och all energi och ta alla glädje från den. Det är standard.

Sjunger om girig manager

Med låten följer en lika budskapstung video.

– Hela videon är uppbyggd så att jag räddar ett litet barn, Teodor. Han är tolv år och har precis kommit in i den här branschen. I videon drar jag honom från en manager som vill att Teodor ska signa ett kontrakt där det står i princip att ”jag äger alla pengar du har och kommer tjäna för resten av ditt liv”. Det är överdrivet, men det är i princip så avtalen ser ut, men med andra ord.

Managern du sjunger om som har tagit 50 procent av det du tjänade, är det här någon som finns på riktigt?

– Jag drar runt historien lite, jag vill inte ”outa” någon och det är inte rätt namn i videon. Jag har dragit ihop situationer lite. Det är sanning, men mycket är förvrängt och det är flera situationer i en av vad jag har varit med om. Men man kan säga att den personen finns.

Vad tror du att du kommer få för reaktioner på låten?

– Blandat. Både bra och dåliga, med tanke på att det är en ganska hård låt men ändå väldigt mycket kärlek i den.

”De tar alla ens pengar”

Han är noga med att poängtera att det även finns bra folk i musikbranschen, som han själv haft fördelen att få jobba med. ”Karma is a bitch” handlar om den smutsiga baksidan.

– Den där manager-grejen händer hela tiden: Man skriver på papper, kontrakt där man blir signad och fast med företag eller personer under väldigt lång tid. De tar alla ens pengar. De lovar guld och gröna skogar, men sedan händer det nästan aldrig någonting.

Du har hållit på i ganska många år. Kan du känna skillnad på hur folk behandlade dig i början och hur de behandlar dig nu?

– Nu är jag inte längre jätteny. Jag har hållit på i fem år. När folk pratar med mig kan de inte lura mig på samma sätt. Jag är ganska okej medveten ändå vad jag skriver på och vad det får för konsekvenser. Det är svårt att lura mig i dag.

Samirs stora stöd genom musikkarriären finns i fansen.

– De enda som bryr sig på riktigt och har hjärta för musiken och det man gör är fansen. De är den enda som är snälla när man kommer in. Resterande, de flesta människorna är hatare eller avundsjuka eller vill tjäna pengar på det man gör.

Vad tror du att fansen kommer säga?

– Jag tror att de kommer bli glada. Jag nämner faktiskt att de är mitt allt, de enda som har hjälpt mig och gör att jag vill fortsätta.

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik