Köp världens bästa skivor nu

NÖJE

Mitt i sommartorkan släpps plötsligt två av världens bästa skivor!

En av dem rentav det mest fulländade rockalbum som någonsin spelats in!

Jo, "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars" med David Bowie är min favoritskiva alla kategorier. Den har så varit sen 1984 när jag, 13 år gammal, köpte den på Radar i Växjö och insåg att rock kan vara något betydligt större än Kiss och Judas Priest.

I sommar är det 30 år sedan "Ziggy Stardust" kom ut och därför ges nu albumet ut i exklusiv jubileumsutgåva, med "bokomslag" och en extra-cd som rymmer övrigt material från Ziggy-perioden (inga nyheter för fansen, dock).

Plattan har släppts på cd förr, i en version med extralåtar och en utan men med förbättrat ljud.

Och egentligen gillar jag inte såna här lyxutgåvor, eftersom de mest handlar om att nån försöker sälja samma sak för tredje gången till medelålders Mojo-läsare med alldeles för mycket pengar.

Men ändå. Om du ännu inte äger den fenomenala kombination av glammiga rockriff, undergångsdramatik, skimrande akustiska gitarrer och märkligt suggestiv rymdeskapism som är "Ziggy Stardust" på cd är det förmodligen den här plattan du ska ha.

För albumet låter faktiskt bättre än någonsin, på riktigt. Och cd-häftet rymmer inte bara en massa snygga bilder utan även en gedigen kronologi över perioden och en hyfsat intressant analys av albumets betydelse.

Den andra skivan är Velvet Undergrounds debutalbum "The Velvet Underground and Nico", antagligen på min all time topp tio den också. En lite nördigare dubbelutgåva, med albumet i både stereo- och monoversion, samt med alla singelversioner och de Velvet-anknutna spåren från Nicos "Chelsea girl".

Fantastisk musik rakt över, låtar som skulle slå undan benen på vem som helst om de gavs ut i morgon, och bananen på Andy Warhols klassiska omslag går att skala.

Köp om ni saknar plattan på cd och inte tycker er ha råd med den egentligen helt essentiella Velvet-boxen.

Skaffa den i så fall gärna ihop med "Ziggy Stardust". För utan Velvets första hade förmodligen både Bowie och "Ziggy" låtit ganska annorlunda. Något Bowie skriver själv om i ett utmärkt nytt nummer av en brittisk rocktidning, för vilken han dessutom är gästredaktör.

Tidningen? Eeh... Mojo.

Håkan Steen