Kellys slutar när de ligger på topp

NÖJE

Git Perssons brev till fansen:

"Jag har er att tacka för allt det fantastiska som jag har fått uppleva", skriver Kellys sångerska på bandets hemsida.

Beskedet om bandets nedläggning är veckans största dansbandsnyhet.

Kellys bildades redan 1972, men slog igenom hos en bred publik först 1996 med Svensktoppshiten "Ett litet ljus". Jag minns att jag använde rätt hårda ord om den låten, kallade den både "bedrövlig" och "slätstruken". Det gick till och med så långt att jag sammanställde en förteckning över 50 svenska dansband som jag ansåg var bättre än Kellys. Ha ha.

Men historien gav Kellys rätt - "Ett litet ljus" och sångerskan Git Perssons ankomst 1995 blev det stora lyftet för bandet.

Efter det har Kellys finslipat och utvecklat sitt countryinfluerade sound och Git Persson har låtit säkrare för varje ny skiva. Hit efter hit har parkerat sig överst på Svensktoppen.

Låtmaterialet har blivit starkare och produktionen mer påkostad.

"Den här gången har Kellys haft gott om tid på sig att hitta bättre sånger och gjort en, som helhet, starkare cd", skrev jag om uppföljaren, "Ett litet hjärta av guld" (Mariann), 1998, och delade ut tre plus. Plattan innehöll framför allt den oerhört känslostarka balladen "Det skrivs så många vackra ord om kärleken".

När jag nu på nytt lyssnar igenom Kellys fyra album slås jag av deras jämna och fina nivå. Allt efter debuten är skolexempel på bra, traditionell dansmusik.

Tredje plattan, "Upp mot stjärnorna", kom 1999 och jag kallade den ett "styrkebevis". Titellåten tävlade i "Dansbandslåten 99" och hade förtjänat en bättre placering.

"Det är roligt att lyssna på Kellys igen", löd treplusbetyget och jag berömde framför allt Git Perssons sånginsats.

Kanske Kellys bästa, även om bandets fjärde och, som det skulle visa sig, sista skiva, 2001 års "Alla stunder", också den har sina ... öhh ... stunder. "Kellys gör den bästa, mogna dansmusiken just nu", skrev jag uppskattande. Betyget blev tre plus, på gränsen till fyra.

Reaktionerna på Kellys nedläggning har inte låtit vänta på sig. "Det finns ingen som kan ta er plats på dansbandshimlen", skriver ett fan på Kellys webbplats.

Det skulle förvåna mycket om inte Git Persson dök upp i fronten för något annat band framöver.

Varför inte en solokarriär?

Git Perssons personliga triumf kom ju för två år sen när hon tilldelades Guldklaven för bästa sångerska. När bandet nu väljer att sluta gör de det som landets bästa, mogna dansorkester.

Kellys bästa:

avZendry Svärdkrona