Här avgörs schlaget

NÖJE

Bara i Aftonbladet: Här är scenen i Melodifestivalen

Foto: ETT MÅNGMILJONBYGGE SVT har inte sparat på krutet inför årets Melodifestival. Både på deltävlingarna och under finalen i Globen kommer tävlingens tyngsta medverkande scenen att försöka stjäla uppmärksamheten från de tävlande.

Melodifestivalens STÖRSTA hemlighet väger 33 ton.

Aftonbladet kan i dag avslöja tävlingens superscen.

- Elegant, modern och lekfull har varit våra ledord, säger producenten Madeleine Stenberg.

Foto: Mark Levengood och hans schlagergäng.

Melodifestivalen är Sveriges populäraste tv-program.

Nära 4 miljoner tittare såg förra årets final.

Och det har inte sparats på krutet inför årets tävling som drar igång den 15 februari.

Aftonbladet kan i dag exklusivt presentera det gigantiska scenbygget som ska följa Melodifestivalen genom de fyra deltävlingarna i Jönköping, Göteborg, Luleå och Sundsvall samt finalen i Globen.

Väger 33 ton

Fem långtradare och två sändningsbussar krävs för att transportera det 33 ton tunga scenbygget och all teknik mellan städerna.

Värdet på scenen är svårbedömt, men det handlar om mångmiljonbelopp.

- Eftersom det handlar om en turné genom fem städer har vi velat ha ett snitt på scenen som håller långsiktigt. Och jag tycker att vi har lyckats, säger producenten Madeleine Stenberg.

En stor vit fond utgör bakgrunden i scenografen Mikael Varhelyis skapelse. Framför den finns ytterligare dekor som utgörs av 31 uppblåsbara pelare som hänger över scenen och som kan skifta färg med hjälp av särskild belysning. Fem stycken höga cylindrar fyllda med 150 meter ljusslang ska också ge tävlingen en spektakulär inramning.

Fyra scener

Melodifestivalen kommer i år att ha fyra scener. Utöver huvudscenen finns två mindre som är placerade ut mot publikhavet och som ska utnyttjas av både programledarna och artisterna.

Dessutom har Melodifestivalens specielle kommentator, den tv-kände muppen Allram Eest, fått en alldeles egen scen där han levererar sina självgoda kommentarer.

Ses av publiken

När artisterna uppträtt tar de plats i något av de två vardagsrumsliknande byggena vid sidan av scenen där de kan iakttas av både livepubliken och tv-tittarna.

Schlagerfesten kan börja.

33 ton, 4 kilometer kabel och 84 000 watts ljud - allt du behöver veta om scenbygget

Dan Panas