Flaggskeppet Vikingarna har tappat nytändningen

NÖJE

Senaste singeln ligger just nu tvåa på Svensktoppen.

Men Vikingarna går på tomgång.

Nya albumet "Kramgoa låtar 2002" (NMG) är en besvikelse.

Vikingarna är alltjämt vårt bäst säljande dansband - oavsett vad vi surmagade kritiker skriver. "Kramgoa låtar 2001" (NMG) har sålts i över 110 000 exemplar. Jag undrar om ens Barbados kommer upp i de siffrorna.

Ett säkert tips: "Kramgoa låtar 2002", i butik sen i går, debuterar på hitlistans topp-3 nästa vecka.

Men Vikingarna går på rutin.

Jag tyckte bra om förra årets svenskspråkiga album, delade ut tre plustecken och mumlade nåt om nytändning. Hur det än var med den nytändningen är den som bortblåst nu.

Jag får ofta betona att jag inte har någonting emot den traditionella, svenska dansmusik som Vikingarna är vårt främsta flaggskepp för. Men här saknas starka melodier, bra verser och refränger som sätter sig. Här finns ingen "Att älska någon så" eller "Livets trädgård", sånger som hjälpte till att lyfta förra albumet.

Andra halvan av "Kramgoa låtar 2002" är något mer hörvärd än den första. "Om du bara vill" är en skön upptempolåt av Steinar Storm Kristiansen och Karin Hemmingsson. Hör också Roland Cedermarks finstämda ballad "Älskling" och "Genom alla år", en svensk version av Schytts-sångaren Peter Danielsons "In my arms tonight", hämtad från hans Roy Orbison-doftande soloplatta "Jealous Kind" (Boxplay/Edel) från i vintras. Det är en låt som sticker ut från det annars i överkant jämntjocka utbudet på Vikingarnas nya.

Men vill du ha traditionell dansmusik i höst rekommenderar jag hellre Kellys nya dubbelsamling.

Hedez spiller ingen tid. Knappt hann Berit Andersson sluta innan bandet har en ny singel ute med hennes efterträdare, Sara Eriksson från Gävle.

Men "Dina ögon" (Heaster Produktion) är en glad överraskning och det poppigaste Hedez spelat in på flera år. Det är en flyhänt och stark komposition, skriven av obeprövade Lisa Lind och Joc Lind, suggestivt uppbyggd fram till den jublande refrängen. Sara Eriksson har en övertygande sångröst, men lite problem med s-ljuden i texten.

Hörby-orkestern Chinox har rönt viss framgång på den webb-baserade topplistan Sverigetoppen i sommar med sin inspelning av Garth Brooks "If tomorrow never comes", senast en stor hit med Ronan Keating.

"If tomorrow never comes" är en ballad stark nog att stå på egna ben, och Chinox gör en ansvarsfull tolkning. Sångaren sjunger med ljus, sårbar röst som spricker trovärdigt på några ställen.

Plusguiden

Michael Nystås [email protected]