Oprah: ”Jag födde barn när jag var 14”

NÖJE

Bebisen dog veckor senare

I åratal har talkshow-drottningen burit på sin mörka hemlighet.

Nu väljer Oprah Winfrey, 52, att berätta sanningen.

– Jag födde barn som 14-åring, säger hon i Entertainment Weekly.

Foto: AP
Skriver själv om händelsen. Oprah Winfrey födde barn som 14-åring. Bebisen dog bara veckor gammal. Nu berättar hon själv om skammen.

Oprah Winfrey skriver själv om sin traumatiska hemlighet i sin egen tidning ”O”, skriver Entertainmet Weekly.

I den djupt personliga artikeln skriver Oprah själv om hur hon utnyttjades sexuellt i fyra års tid från att hon var 10 år gammal.

– Åren då jag blev sexuellt utnyttjad, från jag var 10 till jag fyllde 14, resulterade i att jag blev promiskuös som tonåring. Det i sin tur ledde till att jag blev gravid när jag var 14, skriver Winfrey själv.

Oprah säger att hon skämdes så över sin graviditet att hon höll den hemlig så länge hon kunde. Inte förrän hennes mage började växa och hon inte längre kunde dölja den eller sina svullna anklar kom sanningen fram.

– Jag födde en bebis när jag var 14, och sorgligt nog dog barnet på sjukhus bara veckor senare, säger Oprah Winfrey.

Svek bakom avslöjandet

Winfrey har lyckats hålla historien hemlig i nästan 40 år, men skriver själv i artikeln att ett stort svek inom hennes egen familj nu tvingar henne att berätta sanningen.

– En medlem av min egen familj, som numera är avliden, åkte till tidningen National Enquierers kontor i Florida, satte sig i ett rum, berättade historien om min dolda skam och gick därifrån 130 000 kronor rikare, skriver hon.

Efter att hemligheten läckt ut erkänner Winfrey att hon fick släpa sig ur sängen om mornarna.

– Jag kände mig slagen och rädd. Jag inbillade mig att varenda människa på gatan skulle peka finger mig och vråla ”Gravid som 14-åring! Äckliga jänta!”, skriver hon.

Skäms inte längre

– Jag har lärt mig att när man inte har något att skämmas för, och när man vet vem man är och vad man står för, så står man tryggt i visdom, avslutar Oprah Winfrey själv sin artikel.

Läs mer om Oprah Winfrey

Martin Söderström

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!