Stjärnan: Jag sålde droger

NÖJE

Rapparen Ken Ring berättar om drogerna, Madeleine-skandalen och tiden på Kronobergshäktet

Foto: ANDERS ANDERSSON
I BLÅSVÄDER "Skattemyndigheterna kräver mig på 800 000. Eftersom jag alltid nolltaxerar tror de att jag tjänar fett med pengar".

Skandalrapparen gör comeback.

Nu talar Ken Ring ut om sina tre månader i häkte samt vägen ut ur sitt kokainmissbruk.

Och nya plattan.

- Jag kommer aldrig att bli Sveriges lilla favoritneger, säger han.

I backspegeln dinglar ett krucifix.

Men Ken Ring, 25, har aldrig varit Guds bästa barn.

Han drar djupa bloss medan han rattar en lånad Volkswagen Golf mot Sollentuna. Han måste uträtta några ärenden under intervjun.

- Nya plattan vill jag inte kalla för en comeback. Jag har hela tiden släppt plattor på egen hand. Fråga folk i Rinkeby och Tensta vem de lyssnar på. Där finns bara min musik.

Ända sedan skandalen på Vattenfestivalen 1999 har Ken Ring varit svartlistad i skivbranschen. Det var då han uppmanade publiken att "storma slottet och våldta Madeleine".

Han var slut.

Över en natt.

- Fuck it, det är ju hiphop, du vet. Jag tänker inte på det längre. Alla flippade eftersom jag körde a cappella i närheten av kungahuset.

Slagsmål och razzior

Men folk flippade. Ken fick en stämpel. Vinden hade vänt.

Och sedan dess?

Slagsmål på Grammisgalan. Skandalrubriker. Polisrazzior. Rättegångar. Knarkdomar. Nya skandalrubriker. Tre månader i häkte.

- Jag är alltid "den kända popstjärnan" som torskar på löpsedlarna. Jag kanske står för hälften av de grejerna. Men det finns en annan hälft.

"Rappar om allt"

- Tilde Fröling laddar koks i en lägenhet på Östermalm och sedan gråter hon ut i pressen och kommer undan med det. Om jag skulle göra det skulle alla bara flina åt mig.

Varför kommer du aldrig undan?

- Förmodligen för att det ständigt händer igen.

Och varför det?

- Jag lugnar mig nog aldrig. Men nu skiter jag i att gå på kändisfester och galor. Om jag går dit och krökar med mina polare blir det skandaler.

Nya plattan "Två legender utan pengar" - som du gör med Tommy Tee - känns brutalt ärlig.

- Jag rappar om allt. Tiden i häktet, knarket och allt. Förstasingeln "Betongblocks-berättelsen" är det hårdaste jag gjort.

Du satt tre månader i Kronobergshäktet - misstänkt för en rad olika förseelser.

- Alltså, jag hade ju suttit i arresten förut. Men tre månader är lång tid. Folk vände mig ryggen. Av alla jag jobbat med inom musiken var det bara tre som hörde av sig. Då fick jag veta vad jag var värd.

Tog kokain

Hur såg ditt liv ut då?

- Då tog jag mycket kokain och gräs. Tidigare hade jag mest tagit kokain på fester - men då började jag ta det dagligen.

Varför?

- Från början var det en ekonomisk grej. Jag sålde droger. Till slut gick pengarna till mitt eget missbruk. Jag vet många som köpt av mig som har halkat in på droger. Men jag pallar inte att tänka på det.

Du är tvåbarnsfarsa. Hur gick missbruket ut över barnen?

- Jag kan inte förneka att jag var fucked up som pappa också. Men jag tog aldrig droger inför barnen. Aldrig. Jag låg liksom inte och sköt heroin i vardagsrummet. Jag snortade i studion och på fester.

Hur tog du dig ur missbruket?

- Mer tid med barnen, mindre tid med polarna. Utan barnen hade jag kanske varit värsta pundaren.

Mamma dog i cancer

Cancern tog din mamma när du var väldigt ung. Hur har det påverkat ditt vuxna liv?

- Allt hände eftersom jag inte hade någon fast punkt i mitt liv. Mamma var ju min enda fasta punkt. Sedan dog hon.

Har du någon fast punkt i dag?

- Ja, barnen.

Du ska snart upp i hovrätten för bland annat grovt bedrägeri och olaga hot.

- Jag har nio månader som jag ska sitta i fängelse för gamla grejer. Men jag har överklagat. För en gångs skull är jag fan oskyldig.

Hur skulle ett nytt fängelsestraff påverka dig?

- För mig är det soft. In på kåken, träna lite och vara ute efter fyra månader. Det enda jag har i mitt huvud är barnen, hur det ska gå med dem när jag sitter inne. Men det löser sig.

Är det sista gången du sitter inne?

- Man vet aldrig. Nu gör jag inget olagligt. När man har cash behöver man inte vara kriminell. Är jag pank tänker jag inte låta mina barn svälta, hajar du.

Etikett: pundare

Lockar inte ett Svensson-liv med villa och Volvo?

- Villa och Volvo? Varför inte? Men jag kommer aldrig att bli Sveriges lilla favoritneger. Jag kommer aldrig att bli som Martin Dahlin eller Henke Larsson. Jag hamnar aldrig i favoritneger-facket.

Vad står det på etiketten till ditt fack?

- Pundare, antar jag.

Ken styr bilen genom Slakthusområdet vid Globen. Utanför bilfönstret trampar Felix Herngren förbi på cykelbanan. Genom bilrutan dånar "Betongblocks-berättelsen".

- Men fuck it, du vet.

Detta är Ken Ring

Ronnie Sandahl