BBC anlitade flyktingar som statister: ”Hemskt”

”Alla återupplevde personliga mardrömmar”

1 av 3

avLinn Elmervik

NÖJE

Traumatiserade flyktingar tvingades ner i strömt vatten och kollapsade i värmen.

Nu får BBC hård kritik för arbetsvillkoren under inspelningen av tv-serien ”Our Girl”.

– Alla återupplevde personliga mardrömmar, säger Habibah Abdullah, 23.

368 kronor om dagen.

Det blev lönen för det stora antal flyktingar som anlitades under inspelningarna av den brittiska krigsserien ”Our Girl”, rapporterar The Sun.

Hundratusentals personer från den muslimska folkgruppen rohingya har flytt från Burma till Malaysia efter den senaste tidens oroligheter. Nu får BBC-produktionen hård kritik för att ha anlitat dem som statister – med katastrofala villkor.

Statisterna ska ha arbetat tolvtimmarsdagar för minimilön i den malaysiska hettan.

– Vi stod i strömt vatten och var livrädda. Det tog timmar att spela in scenerna och vi tvingades gå ner i vattnet om och om igen. Bebiser grät och barn runt omkring mig skrek efter mamma. Det var en väldigt varm dag och en man kollapsade i vattnet, säger Habibah Abdullah, som just flytt från Burma genom en 15 dagar lång båtfärd.

”Tog mig tillbaka”

Flera av statisterna ska ha traumatiserats av inspelningsplatserna, som påminde dem om deras egen flykt.

– Alla återupplevde personliga mardrömmar och det var väldigt svårt för oss, men vi behövde gå igenom det eftersom vi alla behövde pengarna, säger Habibah Abdullah.

– Mitt hjärta sjönk när jag såg inspelningsplatsen. Det påminde mig om var jag tvingades bo efter att min bry brändes ner. Det tog mig tillbaka till alla hemska känslor jag kände då. Jag blev väldigt upprörd, säger Mubarak Bindi, 22, som bott i flyktingläger sedan hennes by i Burma brändes ner.

BBC försvarar sig

Enligt The Sun var flera anställda i produktionen upprörda över statisternas villkor. En av dem var huvudrollsinnehavare Michelle Keegan, 30.

BBC försvarar sig med att flyktingarna jobbade under standardvillkor.

– Handlingen skapades för att rikta uppmärksamhet mot situationen för rohingya-muslimerna. Alla statister kontrakterades på ett normalt sätt och under villkor som är standard när man jobbar i Malaysia. Inte vid någon tidpunkt ombads skådespelarna göra något som kunde kompromissa med deras säkerhet och deras välbefinnande var av yttersta vikt för oss, säger en talesperson för kanalen.

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i Rakhaine i västra Burma i generationer. Rohingyas gjordes statslösa 1982 och har länge varit utsatta för våld och förföljelse.

Militärdramat ”Our Girl” har sänts på BBC sedan 2014.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film