Finaldramat sågas – av Stenmark

avJon Forsling

”Det var inte bra, det blev ingen tävling”

Foto: Foto: NICLAS SKÖLD/SVT
FAJTAS OM VINSTEN Anders Limpar, Maria Brandin och Ingemar Stenmark är kvällens finalister i ”Mästarnas mästare”. Men skidlegendaren menar att ett av tävlingsmomenten inte håller måttet. Brandin är inne på samma spår: ”Man hade kunnat vässa till det lite.”

Ingemar Stenmark, 55, riktar svidande kritik mot SVT inför kvällens finaldrama av ”Mästarnas mästare”.

Ett av tävlingsmomenten håller inte alls måttet, menar skidlegendaren.

– Det var inte bra. Det blev ingen tävling, säger han till Nöjesbladet.

Stenmark går in som storfavorit till segern när den tredje säsongen av SVT:s succéprogram ”Mästarnas mästare” ska avgöras.

Samtidigt väljer han att såga ett av tävlingsmomenten i kvällens final, som spelades in på Cypern i höstas.

”Rolig klättring”

I en av tävlingarna uppmanas deltagarna att gå på små trästyltor över en grusplan. Momentet ställer inga krav på deltagarnas mentala styrka.

Deltagarna får även klättra uppför ett berg, samt springa genom en snitslad bana med olika stationer där de uppmanas att bygga ett torn av stenar, kasta bollar i lerkrukor och avslutningsvis lägga ett pussel. Dessa två tävlingar får tummen upp av Stenmark:

– Klättringen var rolig. Och banan var bland de roligaste av alla tävlingarna där nere. Att bygga torn och pusslet. Det var kul, säger han.

Däremot får tävlingen med trästyltorna kritik för att den inte var tillräckligt mångfasetterad för att platsa i en final.

– Den tycker inte jag var speciellt bra. Antingen klarar man det, eller så klarar man det inte. Det blev liksom ingen tävling, säger Ingemar Stenmark.

Menar du att man borde ha skapat ännu ett moment som var mer som den snitslade banan?

– Ja, det hade varit mer spännande. Man skulle ha gått fram och tillbaka mellan olika moment. I den andra tävlingen kunde man inte säga vem som skulle vinna, innan pusslet.

Stenmark får medhåll av Maria Brandin, 47.

– Det blev kanske lite antiklimax, det hade nog funkat bättre med en tävling som var mer komplex. Eftersom det var final hade man kunnat vässa till det lite, säger hon.

”Alla ska kunna vinna”

Susanna Jacobsson, projektledare på SVT, bemöter kritiken:

– Det behövs variation, vi hade kunnat ha två snitslade banor. Sedan vill vi ha tävlingar som inte tar hänsyn till kön, att både tjejer och killar ska kunna vinna, säger hon.