Basshunter riskerar ett års fängelse

avTorbjörn Ek

NÖJE

”Tjejerna är ute efter pengar”

1 av 3 | Foto: Foto: Peter Van Den Berg
ÅTALAS FÖR SEXBROTT Nu ställs Jonas ”Basshunter” Altberg inför rätta.

KIRKCALDY. Försvarets huvudlinje: ”Tjejerna är ute efter pengar.”

För tusen kronor sålda en av kvinnorna sin berättelse till en tidning – före hon ringde polisen.

Med Skottlands bästa advokater ska Jonas ”Basshunter” Altberg, 26, gå fri.

– Jag vill bara få det här överstökat, säger han till Nöjesbladet.

Rättegången mot den svenska artisten inleddes i dag i Sheriff Court i det lilla skotska samhället Kirkcaldy.
Jonas ”Basshunter” Altberg står åtalad för att ha sexuellt ofredat två unga kvinnor under en meet and greet på nattklubben Kitty's i KirkCaldy.
Altberg har hjälp av advokaten Ian Deguid, en av Skottlands mest ansedda försvarsadvokater. Hans huvudlinje är att avslöja att de två kvinnorna bara är ute efter pengar.

Den första av de två kvinnorna, 19-åriga Mary, säger i rätten att hon inte varit ute efter pengar. Men hon berättar också att hon tillsammans med den andra kvinnan, Marys kusin Matilda, stannade på nattklubben Kitty's i en timme efter att incidenten med ”Basshunter” ska ha ägt rum, bara några få meter från den svenska artisten.

”Förhandlade med Daily Record”

I korsförhör ifrågasätter Deguid kusinernas motiv:

– Visste du inte om att Matilda ringde till tidningen Daily Record och förhandlade om pengar? Om vi i senare vittnesmål får höra att hon fått summan hundra pund (drygt 1 000 svenska kronor) har hon inte delat de med dig? undrade Deguid inför en nekande Mary.

Försvaret hävdar också att Mary ska ha tagit kontakt med den skotska tidningen Daily Record vid flera tillfällen för att fråga efter mer pengar. Man har kallat tidningens reporter som vittne och han kommer att höras senare under eftermiddagen.

”Kände mig generad”

Mary å sin sida vidhåller att hon och kusinen mådde dåligt efter händelsen.

– Jag kände mig generad och chockad, säger hon från vittnesbåset.

Enligt åtalet ska ”Basshunter” ha förgripit sig på de de båda kvinnorna i december. Han deltog i en så kallad meet and greet, där han skrev autografer och poserade på bilder med fansen. Där ska han också ha tagit tag i kvinnornas hår och tvingat deras huvuden mot sitt skrev. Han påstås också ha dragit upp Marie klänning, fattat tag i hennes trosor och dragit dem uppåt.

Altberg nekar till anklagelserna.

”Det här är bara konstigt”

– Det är bara skitsnack, har han tidigare sagt till Nöjesbladet.

I rätten i dag framträder han i mörk kostym och slips. I en paus säger han till Nöjesbladet:

– Det känns bara så konstigt allting. Den här kvällen gick på automatik som alla andra. Man skriver kanske 300 autografer på en sån här kväll

Rättegången är schemalagd till två dagar och fallet betecknas som ett enklare summeringsfall. I den skotska lagstiftningen innebär det att domaren själv fattar beslut utan jury inblandad. Domaren kan döma till maximalt 12 månaders fängelse och eller böter på 5 000 pund, motsvarande 54 000 kronor.