Peter Jihde om sin mörka period: ”Grät varje kväll”

NÖJE

Blev deprimerad av sjukdomen

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
Peter Jihde.

Sjukdomen kom som en råsop i magen.

I flera veckor var Peter Jihdes tillvaro mörksvart efter diagnosen om typ 1-diabetes.

– Jag kände att livet var över för mig, säger programledaren i senaste numret av Topphälsa.

ToppHälsa nummer 9 kommer ut den 13 augusti.

In i det längsta försökte den folkkäre programledaren förneka att han ens hade sjukdomen.

Till slut höll det inte längre.

– Jag körde på som vanligt. Sen fick jag en inflammation efter att ha klämt en finne. Såg ut som elefantmannen i ansiktet, säger han i intervjun i senaste numret av Topphälsa.

Visade på skyhöga värden

Ändå ville Jihde fortsätta jobba, men skickades direkt till vårdscentralen. Där visade blodsockerhalten på skyhöga värden uppåt 24 – där ett värde mellan fyra och sex är normalt – och polletten trillade ner.

– Jag grät varje kväll i två veckor, kanske tre. Eftersom ingen guidade mig, läste jag förstås bara de svarta delarna. Om blindhet, amputation och död. Kände att livet var över för mig.

Lyckades vända

Så kunde det ha fortsatt, men under en resa till Kanarieöarna med familjen kom vändpunkten lika hastigt som den begynnande depressionen.

– Jag såg på barnen som plaskade i poolen. Karin som läste en bok. Såg att de hade det rätt okej. Och insåg plötsligt: ”Äh, vafan, det här kommer nog att ordna sig”, berättar han i intervjun i Topphälsa.

Idag känner sig Peter Jihde starkare än någonsin. Mycket tack vare träningen som i kombination med insulinet fått honom i bättre skick än någonsin.

– Jag har pratat med vänner och bekanta som lever väl med sjukdomen, och jag tror att även jag kommer att fixa det. Mitt mål är nu att kunna sköta min diabetes så bra att jag kan leva i princip lika bra som vanligt, sa Peter Jihde i en intervju som Aftonbladet skrivit om tidigare.

Fotnot: Nya numret av Topphälsa kommer ut i butik den 13 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!