Mejla

Markus Larsson

En halv miljard fick skivan gratis på sekunden

Publicerad:
Uppdaterad:

Markus Larsson om ”tidernas största skivsläpp”

1 av 4 | Foto: AP
APPLE-KLIPP Apple-bossen Tim Cook hyllar Bono efter spelningen på tillställningen där nya Iphone och en ny klocka presenterades i går. The Edge och Larry Mullen Jr applåderar i bakgrunden.

Vad fan?

Minns ni Beyoncé?

Ifjol släppte hon sitt femte studioalbum på Itunes utan förvarning.

Nyheten orsakade en viral storm, med ett genomslag vida överlägset alla traditionella reklamkampanjer och marknadsstrategier i världen. På tre dagar sålde ”Beyoncé” över 828 000 exemplar. Inget album har sålt snabbare i Itunes historia.

Beyoncé satte en ny branschstandard för popvärldens superstjärnor. För att nå ut i det gigantiska digitala bruset måste man överraska och använda idéer som ingen annan tänkt på, eller vågat genomföra, tidigare.

Vem kunde och ville vara värre än Queen B?

Ja, gissa.

Framtiden må vara strömmad men i går kväll när Apple bland annat lanserade en smartklocka och Iphone6 klev mannen med flugbrillorna, också känd som Bono, fram.

Att gruppen premiärspelade en ny singel, ”The miracle (of Joey Ramone)”, var kanske en sak. Bandet har länge legat tajt sked med det amerikanska företaget och Apples presskonferenser följs av miljontals människor världen över. Allt annat vore dålig tajming.

Men sedan sa Bono att poängen med U2 är att nå så många människor som möjligt. Och om han inte mindes fel har över 500 miljoner människor musiktjänsten Itunes.

”Kan du fixa så att de får höra nya skivan?” undrade Bono.

”Om den är gratis” svarade Apples vd Tim Cook.

Sagt och gjort.

Några sekunder senare kunde över en halv miljard människor ladda hem ”Songs of innocence” med ett knapptryck som inte kostade någonting.

Att vissa redan kallar lanseringen för tidernas största skivsläpp är inte ett dugg förvånande. Det kan dessutom visa sig att de har rätt.

Har inte haft tid att bilda mig en uppfattning om U2:s första album på fem år ännu. Håll utkik efter recensionen under dagen på Aftonbladets sajt.

I en intervju med tidningen Rolling Stone säger Bono att U2 ville göra ett väldigt personligt album. Ett spår, ”Cedarwood Road”, är döpt efter gatan i Dublin där Bono växte upp. Ett annat, ”Iris (hold me close)”, handlar om Bonos mamma Iris Hewson, som kollapsade under hans morfars begravning och dog när han bara var 14 år gammal.

Flera låtar innehåller referenser till musiken som bandmedlemmarna inspirerades av när de var tonåringar. Inför inspelningarna, som pågått i två år, gick Bono och The Edge och Larry Mullen Jr och Adam Clayton tillbaka och lyssnade på David Bowie, glam, punk, Joy Division och The Clash. Och i sista spåret ”The troubles” svävar ytterligare ett ”åh, fan?” bredvid Bono - svenska Lykke Lis röst.

U2:s kreativitet har haft mjölksyra sedan ”How to dismantle an atomic bomb” från 2004. Rent spontant känns det inte som om musklerna har mjukats upp ännu.

Men det är kanske inte poängen här. Vem eller vilka på den här nivån ska drämma till med en ännu större överraskning i framtiden?

Vem eller vilka antar utmaningen?

Av: Markus Larsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN