David Hellenius regissör: ”Tv-branschen har förstört karriären som rörmokare”

avJan-Olov Andersson

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Staffan Lindberg och David Hellenius.

Det började med sketcherna i TV 4:s ”Hey Baberiba”.

Tretton år senare har David Hellenius och Staffan Lindberg gjort vad som förväntas bli helgernas kioskvältare på biograferna, ”Lyckligare kan ingen vara”.

– David är en väldig idéspruta. Jag skriver ned det jag tycker är bra och raderar resten, säger Staffan om samarbetet.

David Hellenius, 44, och Staffan Lindberg, 61, är radarparet som blivit allt tajtare under dessa tretton år.

Tv-profilen Hellenius behöver förstås ingen närmare presentation. Lindberg har lite i smyg blivit succéregissören som få känner till. Alla hans tre filmer – ”Sommaren med Göran”, ”En gång i Phuket”, ”Micke & Veronica” – har lockat storpublik.

– Jag har fått den kredd jag förtjänar av de jag jobbat med. Jag har inget behov av att bli ”kändis”, säger Staffan.

I de två första filmerna hade David biroller, i ”Micke & Veronica” och i nya ”Lyckligare kan ingen vara” har han huvudrollerna.

De hymlar inte om att klassiska romantiska komedin ”Love actually” (2003) varit inspirationskälla.

– Vi har båda gillat den, filmen är äldre än vår vänskap. Det var formen, sättet att berätta en historia, där flera människors livsöden flätas samman och att det handlar om kärlek och har relationer som grundtema, säger Staffan.

”David pratar oavbrutet”

Hur fungerar ert samarbete?

– Vi kompletterar varandra bra. David är i grunden en idéspruta. Han pratar oavbrutet i två timmar, sedan går jag hem och skriver ned det jag tycker är bra och raderar resten. Och David tjatar så förbannat. Jag hade inte gjort filmen utan honom. Jag har tyckt om att prata om de här idéerna efter tre öl. Han har tjatat: Nu får du fan göra det också, säger Staffan.

David Hellenius säger inte så mycket när jag möter dem. Han verkar mest lite oroad för hur filmen ska tas emot? Gillade du den? Tror du den kommer att fungera hos publiken? frågar han flera gånger.

Han spelar en taxichaufför som egentligen vill bli fotograf. När han får en körning med sin ungdoms kärlek (Helena af Sandeberg), numera gift framgångsrik Hollywoodstjärna, kör det ihop sig i det egna äktenskapet, med Sanna Sundqvists polis.

Det är andra filmen i rad där David Hellenius, firad och framgångsrik tv-profil, spelar en vanlig enkel arbetargrabb.

– Det har bara blivit så, säger han.

– David är ingen flashig kille. Han är från förorten Jakobsberg, han har inte långt till den här typen av människor. Det är bara tv-branschen som har förstört Davids karriärer som bilförsäljare eller rörmokare (skratt), säger Staffan.

ARTIKELN HANDLAR OM