Erica: ”Att komma ut förändrade allt”

avSusanna Hållbus

NÖJE

”Allt för Sverige”-deltagaren: ”Vissa övergav mig”

1 av 6

För fem år sedan kunde Erica i ”Allt för Sverige” äntligen börja leva som sig själv.

Men alla accepterar inte att hon är en kvinna.

– De tycker att jag borde välja att fortsätta leva som man. Som att det vore så enkelt, säger hon.

I kvällens premiäravsnitt av ”Allt för Sverige” fick Erica Anderson, 65, besöka sina förfäders hembygd i Dalsland. Där fick hon veta att hennes farmors farbror Irenius diskriminerades på grund av sin epilepsi. Irenius betraktades som galen på grund av sjukdomen och blev tvångsintagen på mentalsjukhus. Men Ericas förfader trotsade fördomarna och startade bland annat ett framgångsrikt företag.

Det blir känslosamt för Erica som känner igen sig i att vara avvikande.

I programmet berättar svensk-amerikanska Erica att hon levde som man under många år. Men för fem år sedan kom hon ut som transperson. Det fick konsekvenser, även fast hon bor i progressiva San Fransisco i Kalifornien.

”Min fru älskade mig”

– Som många andra har jag mött diskriminering. Jag har resurser och tillgångar så jag kunde övervinna det, återigen en koppling till Irenius, säger Erica till Nöjesbladet.

Erica var gift med en kvinna. Men när hon kom ut gick äktenskapet i stöpet.

– Min fru älskade mig och visste om vem jag var, fast hon ville inte vara gift med en kvinna. Vi är fortfarande väldigt goda vänner, säger Erica.

De tre vuxna barnen visste inget innan.

– Att komma ut ändrade allt. Jag hade levt som man ett helt liv, hade en karriär och relationer. Förutom min fru visste ingen. På ett halvår var jag tvungen att informera alla nära och kära.

– Jag har haft tur. Förutom att det blev skilsmässa, har alla i min familj accepterat vem jag är, säger Erica.

De flesta vänner har varit välkomnande, och nu tycker Erica att de har en förnyad och starkare relation till varandra.

– Men det var vissa som inte kunde hantera det. Som övergav mig. De behandlade mig som paria.

Sade upp bekantskapen

Särskilt ett par reagerade dåligt på att få reda på Erica identitet. De hade känt Erica över 25 år – men svarade aldrig på det förklarande brevet hon skickat dem.

– Jag skrev ett till brev, som de inte heller svarade på. De kommunicerar inte med mig, men de har sagt till andra att det jag gjorde var fel. De tycker att jag borde välja att fortsätta leva som man. Som att det vore så enkelt, säger Erica.

– Det var och är smärtsamt, men jag har haft tur. De flesta accepterar mig. Inte alla transpersoner har det så lätt, jag är medveten om det. Och jag är tacksam.

När Erica blev tillfrågad om att vara med i ”Allt för Sverige” visste hon att produktionen ville att hon skulle berätta om att vara transkvinna.

– Det funkade att komma ut, så nu har jag en gåva, en historia som jag kan utbilda folk med, säger Erica Anderson till Nöjesbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM